Miralem Pjanić objasnio šta misli o Ronaldu, gdje vidi BiH u borbi za Euro

Almir Sokolović
Miralem Pjanić objasnio šta misli o Ronaldu, gdje vidi BiH u borbi za Euro
Foto: Marco Aplozzi / Pixsell / Miralem Pjanić: Važna karika u dresu Juventusa

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras (20:45 sati) na stadionu Grbavica u duelu protiv Armenije otvara kvalifikacije za Europsko prvenstvo.

Nakon što su Zmajevi uspješno apsolvirali Ligu nacija, osigurali baraž i plasman u A diviziju, Irce poslali u niži rang (C divizija), došao je red i na borbu za takmičenja na kojem nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine nije nikada bila – Europsko prvenstvo.

Jedan od onih u kojeg, pored kapitena Edina Džeke, polažemo najveće nade je Miralem Pjanić, zvijezda Juventusa i prema mnogima, uz Dijamanta, naš najbolji igrač u Ligi nacija.

Pjanić je s dolaskom selektora Roberta Prosinečkog u reprezentaciji mnogo napredovao, Robi mu je dao potpunu slobodu u igri i mogućnost da bude ono što on najviše voli, potpuni kreator igre, dirigent kakav je uostalom i u dresu Juventusa.

Miralem Pjanić je u ekskluzivnom razgovoru za Radiosarajevo.ba upravo govorio o predstojećim utakmicama protiv Armenije i Grčke, ali i o Juventusovoj borbi u Ligi prvaka, nevjerovatnom revanš meču i pobjedi nad Atletico Madridom (3:0), Ajaxu, prijateljstvu sa Cristianom Ronaldom...

Radiosarajevo.ba: Mire, kakav je osjećaj biti ponovo u Bosni i Hercegovini, Sarajevu?

Pjanić:  Kada se spremam na put za BiH, da li sam u Italiji ili negdje drugo zavisno od obaveza, to je uvijek lijep trenutak. Znam da je u pitanju uglavnom reprezentacija, a to je nešto posebno, nešto što se voli... Zbog toga se uvijek radujem kada dođe takav momenat.  

Miralem Pjanić i Edin Džeko su zajedno došli na okupljanje uoči mečeva BiH sa Armenijom i Grčkom - undefined

Radiosarajevo.ba: BiH očekuju dva važna susreta već na startu, Armenija i tradiocionalno neugodna Grčka?

Pjanić:  Bit će sigurno obje teške utakmice. Nama je bitno da što bolje otvorimo kvalifikacije, da pokušamo uzeti svih šest bodova. Dobar start u kvalifikacijama sigurno bi nam olakšao put na Evropsko prvenstvo. Neće biti lako, ali mislim da smo u dobroj fazi. Odigrali smo super Ligu nacija, ekipa se sve bolje poznaje.

Radiosarajevo.ba: Koja je teža utakmica, prva na Grbavici sa Armenijom ili ona zenička sa Grcima?

Pjanić: I jedna i druga bit će teške, ali znamo da ćemo igrati za drugo mjesto. Prema mom mišljenju s Grcima ćemo se ponovo boriti za to drugo mjesto i važno nam je da utorak uzmemo ta tri boda protiv njih. Onda će nam sve biti mnogo lakše.

Radiosarajevo.ba: Italija je, koliko zaključujemo, prema Vašem mišljenju, favorit broj jedan u grupi?

Pjanić: Svakako, Italiju treba poštovati kao bivše svjetske i evropske prvake i drago mi je da smo s njima u grupi. Bit će mi još draže ako se zajedno plasiramo na Euro iz naše grupe.

Radiosarajevo.ba: U Juventusu igrate odlično. Titula u Seriji A je skoro pa potvrđena, bliži se polako i trofej u Ligi prvaka?

Pjanić: Nama je cilj da odemo što dalje. Poslije prve utakmice u Madridu, malo je bio teži put nakon 0:2, ali smo uspjeli. U revanšu smo odigrali kako treba, pokazali koliko vrijedimo, pobijedili sa 3:0 i ovjerili plasman među osam najboljih. Zaslužili smo da se plasiramo u četvrtfinale

Radiosarajevo.ba: Da li ste vjerovali u čudo nakon velikih, prema mišljenju mnogih, teško dostižnih 0:2 u Madridu?

Pjanić: Naravno! Znali smo koliko vrijedimo... No, znali smo da moramo dati sve od sebe da dođemo do toliko željene pobjede. Otvorilo nam se već na početku, kasnije je proradio i Ronaldo i sve je došlo kako treba na svoje mjesto.  

Radiosarajevo.ba: Pratimo sve Vaše utakmice, igrate u vrhunskoj formi. Neki bi kazali – životnoj?

Pjanić: Igram dobro. Hvala Bogu nema ni povreda, tako da je to veoma važno. Zadovoljan sam i ja kako sve izgleda na terenu i nadam se da će biti još bolje.   

Pjanić za Radiosarajevo.ba kaže da sa Ronaldom ima odličnu saradnju - undefined

Radiosarajevo.ba: Kratak komentar duela sa Ajaxom, koji vas očekuje u četvrtfinalu Lige prvaka?

Pjanić: Ajax zaslužuje respekt kao ekipa sama po sebi... No, nakon što su izbacili Real dokazali su da spadaju u red vrhunskih momčadi u Evropi, u red onih koji su među najboljima. Jedno je sigurno, nećemo ih potcijeniti.

Radiosarajevo.ba: Cristiano Ronaldo u Bosni i Hercegovini i svijetu ima mnogo fanova. Odlično sarađujete na terenu i veliko je pojačanje za Staru damu?

Pjanić: Odlično sarađujemo i drago mi je da je tu... Ronaldo je sigurno jedan od najboljih nogometaša na svijetu svih vremena. Imati ga u timu je od velikog značaja, kazao je jedan od najboljih igrača BiH i Europe za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije