Video / Pet godina kasnije: Nije bio ofsajd!

21. 06. 2019. u 11:25:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Zvjezdan Misimović idealnom loptom proigrao je Edina Džeku, a napadač Zmajeva perfektno je reagovao i poslao loptu u mrežu. Ipak, slavlje Zmajeva kratko je trajalo, jer je pomoćni sudija signalizirao ofsajd.

Ovako je izgledala vjerovatno jedan od najnesretnijih nastupa reprezentacije Bosne i Hercegovine i to na prvom Svjetskom prvenstvu, prije tačno pet godina u Brazilu, kada su u utakmici protiv Nigeriji izabranici Safeta Sušića trebali da povedu. Ipak, glavni sudac ove utakmice Pere O'Leary odlučio je da Džekin prodor kroz odbranu Nigerijaca nije ispravan i poništio jedini pogodak našeg tima.

Usporeni snimak pokazao je da ofsajda nije bilo, odnosno da je Misimović pravovremeno proigrao Džeku, kao iz dana kada su u dresu Wolfsburga bili strah i trepet za protivničke odbrane u Bundesligi.

Tog dana brojni bosanskohercegovački ali i svjetski mediji osuli su paljbu po sudiji O'Learyju s Novog Zelanda, koji je okarakteriziran kao glavni krivac za poraz Zmajeva protiv Nigerije.

Superorlovi su te kobne brazilske noći (jutra po našem vremenu) slavili sa 1:0, te napravili veliki korak ka osmini finala, a Zmajeve su ostavili i bez teoretskih šansi da izbore prolaz u narednu fazu takmičenja. Porazu na Areni Pantanal kumovale su sudije, što zbog poništenog pogodka Džeki, što zbog toga da kod gola Nigerijaca duel Spahića i Emenikea nisu okarakterisali kao prekršaj nigerijskog napadača.

U aprilu 2015. godine sudija O'Leary objavio je kraj sudijske karijere. Prethodno je progovorio o Džekinom golu protiv Nigerije.

"Bila je to očita greška. Asistent je digao zastavicu i dosudio sam ofsajd. Iako ja nisam taj koji je digao zastavicu, bio sam glavni sudija i odgovoran sam za to. Da sam bio u boljoj poziciji, vidio bih šta se desilo i ne bih dosudio ofsajd. Ali nisam bio u boljoj poziciji i nisam to učinio", izjavio je O'Leary prije oproštaja.

NEMA KOMENTARA