Otvoren najmoderniji fudbalski kompleks na površini Crnog mora

Anadolija
Otvoren najmoderniji fudbalski kompleks na površini Crnog mora
Svečanom ceremonijom danas je u Trabzonu, gradu na obali Crnog mora otvoren stadion turskog prvoligaša Trabzonspora, a radi se o najmodernijem fudbalskom kompleksu koji je podignut na nasutoj površini Crnog mora.

Sportski kompleks Akyazi u okviru kojeg se nalazi i novi stadion turskog prvoligaša Trabzonspora, izgradio je vladin Ured za izgradnju stambenih objekata (TOKI).

Nakon nasipanja jednog dijela mora, u Trabzonu je 24. oktobra 2013. godine postavljen kamen temeljac za izgradnju ovog kompleksa, a na ceremoniji otvaranja obratio se turski predsjednik Erdogan.

Erdogan je podsjetio na sastanak katarskim emirom Sheikhom Temimom Hamadom al Tanijem i potpisivanje 15 sporazuma.

Turski predsjednik je kazao kako je otvorenje zasjenjeno terorističkim napadom u Kayseriju. 

"Zbog intenzivnih terorističkih aktivnosti koje traju već 1,5 godina, ne možemo osjetiti istinsku radost. Jedan od ciljeva terora je našu zemlju i narod odvratiti od njegovih ciljeva i zarobiti ga u svoje isprazne realnosti. Nećemo pasti u tu zamku", poručio je Erdogan. 

Prema njegovim riječima, Turska će nastaviti realizaciju projekata i napredovanje ka zacrtanim ciljevima.

Erdogan je istakao kako će borba protiv terorističkih ogranizacija u Turskoj biti nastavljena. 

"Podstičite koliko želite na teror, ovaj narod nećete moći podijeliti! Vjerujem da koliko god oni budu trčali teroru, moj će narod trčati jedinstvu. Bit ćemo jači i nastavit ćemo dok ne ostane niti jedan od njih", izjavio je Erdogan.

Unutar sportskog kompleksa nalazi se 92 hiljade metara kvadratnih zelene površine, 2.200 stabala. Iako je UEFA-in standard za osvjetljenje stadiona 2.000 luksa, osvjetljenje novog stadiona Trabzonspora bit će 3.000 luksa.

Također, unutar kompleksa će se nalaziti brojni edukacioni centri i pomoćni tereni.

Kada je u pitanju krov stadiona, za njegovu izgradnju korišteno je čak 6.500 tona čelika. Radi se o tzv. pametnom krovu (SmartRoof), prvom tog tipa u Turskoj i petom u svijetu, koji se sam čisti, te ima mehanizam za pročišćavanje zraka.

Krov stadiona pokriva 22.000 hiljade metara kvadratnih tribina, a ima kapacitet za pročišćavanje zagađenog zraka koji u prosjeku zagadi oko 2.500 motornih vozila.

Kapacitet stadiona je 41.461, unutar čega se nalazi 2.954 VIP sjedišta, 196 protokolarnih, 282 za predstavnike medija i 80 za osobe s invaliditetom.

Stadion Trabzonspora ima semafor od 80 metara kvadratnih s rezolucijom od 7,5 megapiksela, što je također novitet među stadionima u Turskoj.

Mnogobrojni stanovnici Trabzona izrazili su veliko interesovanje za otvaranje modernog stadiona. Oni su na transparentima izrazili dobrodošlicu predsjedniku Erdoganu i katarskom emiru.

Osim toga, otvoreni su transparenti na kojima je pisalo "Šehidi ne umiru, domovina se ne dijeli”, što je pokazalo stav građana kada je riječ o proteklim terorističkim napadima u Istanbulu i Kayseriju u kojima je poginulo nekoliko desetina ljudi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije