Općina Novo Sarajevo: Suština problema u sporu koji imaju FK i SD Željezničar

Faruk Zametica
Općina Novo Sarajevo: Suština problema u sporu koji imaju FK i SD Željezničar
Radiosarajevo.ba / S pressa u Općini Novo Sarajevo
Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo organizirao je konferenciju za novinare povodom posljednjih dešavanja oko izdavanja urbanističkih planova za izgradnju istočne i zapadne tribine Grbavice

Kako kažu iz Općine Novo Sarajevo, konferencija je organizirana radi transparentnog izvještavanja. Na konferenciji su prisustvovali Nedžad Koldžo, predstavnik SD Željezničar i predstavnici službe koja izdaje urbanističke dozvole.

"Čitav ovaj projekt je značajan za Općinu Novo Sarajevo, a moram reći i da je Općina pokrenula tu čitavu priču te mi podržavamo sve oko sportske Grbavice još odavno - počevši od reflektora, dvorane, pomoćnih terena pa do svega ostaloga. Mi smo između ostalog pomogli i oko rekonstrukcije svlačionica. Čitavu priču oko tribine je podržala i Općina, mislim da smo i donirali najviše novca za stolice. Za Grbavicu smo rebalansom budžeta izdvojili i 100.000 KM, no zakon ne poznaje 'veze', stranke i ostale stvari te dozvole nisu izdate iz tog razloga. Sve dozvole ne ovise od pojedinaca, nego od pravnih stvari. U ovom slučaju sva dokumentacija nije bila dovoljna, nažalost. Ovo sve nije usporilo bilo šta, nego je potrebno sačekati legalizaciju. Zapadna tribina dakle neće biti veliki problem jer ćemo imati novi rok za legalizaciju", objasnio je Nedžad Koldžo i dodao:

"Istočna tribina je mnogo veći problem. Na parcelama na istoku i sjeveru postoji suvlasništvo te je SD Željezničar punopravna stranka. Ništa od toga se nije desilo preko noći, nego su se za sve vršile provjere jako dugo vremena. Jasno i decidno smo rekli predstavnicima i SD i FK Željezničar da će praviti problem jedni drugima ako se ne dogovore. Projekt Grbavice je izuzetno važan za našu Općinu te je deplasirano pričati da mi blokiramo nešto, jer je zakon jedini bitan. Ako ne dođe do dogovora između dvije strane, ovo bi se moglo odužiti sudskim sporom. Zbog toga apelujem na obje srane da se dogovore kako bi Općina mogla provesti odluke."

"Još uvijek nije izdata nikakva odbijenica za istočnu tribinu, ali ovdje je glavni cilj da se sve riješi između dvije strane. Postoje samo dva načina rješavanja, ili dogovorom ili sudom. Iz iskustva, sporovi na sudu traju najmanje tri godine. Mi smo i danas pokušali organizirati sastanak, iz SD su došli, a iz FK Željezničar nisu došli. Opet kažem, u interesu je svima da se dogovore. Mi nismo organ koji može donijeti ovakve odluke, zato opet apeliram na obje strane da se dogovore, kako bi mogli nastaviti proces."

"Kada sam rekao da dolaze bageri, rekao sam da dolaze brzo, što je jako širok pojam. Naprimjer, dvoranu smo izgradili u rekordnom roku, no neke zakonske rokove moramo poštovati. I sadašnji idejni projekat smo mi finansirali, jer niko drugi nije htio. Koliko će to sve trajati, zaista nije u mojoj moći da to mogu reći. Tada je program bio predviđen da se svi programi vlasti uključe u to. Nakon toga su se promijenile vlade i ministri, došli su novi ljudi, koji nisu više imali afinitet ni prema Želji ni prema reprezentaciji. Zato i jesmo čekali tri godine da finansiramo idejni projekt. Mi stvari pokušavamo kanalisati kako zakon nalaže", poručio je načelnik Koldžo. 

Osim načelnika okupljenim novinarima su se obratili i njegovi pomoćnici iz službe za urbanističke planove.

"Kad se krene sa gradnjom uvijek se krene od zemlje i uvijek se krene od toga da li se uopče može graditi. Što se tiče Grbavice, to je objekt koji je jedna cjelina, ali tu ima više subjekata koji polažu pravo na stadion, a to su SD i FK Željezničar. S obzirom na to da je da sjeverna tribina etažirana, tu postoji nekoliko etažnih vlasnika. Općina mora uključiti sve subjekte koji polažu prava na stadion."

"Po pitanju ZK uloška ne bih ulazila u detalje jer to odlučuje sud te mi nemamo uvid. ZK uložak je promijenio sud i sigurno je imao dobar razlog za to."

Novinarima se obratila i voditeljica inspekcijske službe: "Bilo je više prijava kada su započeti radovi na zapadnoj tribini, od strane građana, a mnoge su prijave bile anonimne. Inspektor je zabilježio da se vrše radovi na zapadnoj tribini te je obustavio radove dok se ne pribave dozvole, prije svega građevinske."

Šefica Službe za urbanizam je rekla: "Služba za urbanizam je prvog aprila primila dva zahtjeva, za zapadnu tribinu i istočnu tribinu. U skladu s našim propisima mi smo već 5. aprila poslali komisiju, koja je već tada primijetila da su radovi na zapadnoj tribini već počeli. Vještaci su odradili svoj posao, ali cijeneći činjenicu da su radovi na zapadnoj tribini već počeli, mi smo donijeli rješenje s kojim je javnost već upoznata. Nakon toga smo primili i zahtjev SD Željezničar koji je tražio da bude uključen u postupak. SD Željezničar je priložio dokumente te smo prema zakonu morali priznati prava SD Željezničar. Postupak ide dalje svojim tokom, sve stranke će biti upoznate s idejnim rješenjem, tako da će služba imati još dosta posla prije nego donese konačnu odluku za rekonstrukciju istočne tribine. Dakle, da ne bude zabune, zbog onoga što su investitori već uradili na zapadnoj tribini mi smo morali odbiti zahtjev."

"Što se tiče Plavog zamka, postupak za legalizaciju je prekinut, a kada se postupak nastavi sve strane će biti uključene."

"Niko nije rekao da neko nekoga ugrožava. Mi imamo zahtjev SD Željezničar, koji želi zaštiti svoja prava, a mi smo taj zahtjev morali ispuniti. Mi ovdje prejudiciramo rješenje, a ja to ne želim, mi samo radimo po zakonu. Kako smo već ranije rekli, zapadna tribina se počela graditi prije ikakve dozvole i zato je sve prekinuto. Mora postojati legalizacija tih trenutnih bespravnih radova. Istočna tribina se još uvijek nije počela graditi, a postupak je tek počeo. Otvorili smo mogućnost da sve strane budu uključene", poručila je šefica iz Službe za urbanizam. 

"Moraju se ispuniti sve zakonske osnove da bi se izdala urbanistička saglanost. Tako recimo u ovom slučaju moramo imati saglasnost svih suvlasnika. Suština problema je u sporu koji imaju SD i FK Željezničar."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije