Özil otvorio dušu: Turska je dio mog identiteta, a Njemačka ima problem rasizma

J. M.
Özil otvorio dušu: Turska je dio mog identiteta, a Njemačka ima problem rasizma

U intervjuu za "The Athletic" fudbaler Arsenala Mesut Özil prvi put je govorio o burnim događajima koji su ga pratili u posljednje vrijeme – fotografiji s turskim predsjednikom Erdoganom, povlačenju iz reprezentacije Njemačke, pokušaju pljačke njega i saigrača Seada Kolašinca u Londonu…

Ozil otkrio detalje napada iz jula: Imali su oružje, ali nas je Sead spasio

Özil i njegov reprezentativni kolega Ilkay Gündogan sastali su se uoči Svjetskog prvenstva u 2018. godini s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom i pozirali za fotografiju koja je izazvala puno buke, rasprava i neprijateljstava.

"On je predsjednik Turske, a ja bih uvijek odao počast toj osobi, ma ko to bio. Iako sam rođen i odrastao u Njemačkoj, Turska je dio mog identiteta. Kad bi Angela Merkel bila u Londonu, tražila da se sastanemo, naravno da bih to isto učinio. Radi se o iskazivanju poštovanja prema najvišoj funkciji u zemlji", rekao je Özil.

"Nakon te fotografije osjećao sam se nezaštićeno, niko me nije poštovao. Primao sam rasističke uvrede, čak i od političara, a da niko iz reprezentacije nije istupio i rekao: 'Prestanite! On je naš igrač i ne možete ga tako vrijeđati!' Svi su samo šutjeli. Očekivalo se da se izvinim zbog tog susreta i priznam da sam pogriješio ili ću biti nepoželjan u ekipi. Ali, to nikad neću učiniti", poručio je Özil i iznio ozbiljne optužbe na račun njemačkog društva.

"Rasizam je uvijek bio tu, sada je postao vidljiv svima. Kako su samo vrijeđali Gündogana i mene, ne mogu ponavljati te povike. U Njemačkoj postoji veliki problem rasizma, vidjeli ste antisemitski napad desničara u Halleu nedavno. Rasizam više nije problem samo ekstremne desnice, uvukao se dublje u društvo", govori ogorčeni fudbaler.

Nakon Svjetskog prvenstva 2018. godine, povukao se iz reprezentacije.

"Bila je to ispravna odluka. Ljudi me ne moraju voljeti, ali moraju cijeniti šta sam učinio za njemački fudbal", rekao je Mesut Özil za "The Athletic".

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije