NSBiH bi se mogao naći u problemima: Čeferin poslao opasnu prijetnju savezima

Radiosarajevo.ba
NSBiH bi se mogao naći u problemima: Čeferin poslao opasnu prijetnju savezima
Foto: Radiosarajevo.ba / Aleksander Čeferin: Predsjednik UEFA-e

Aleksandar Čeferin, predsjednik Europske nogometne federacije (UEFA) u Bakuu malo prije odigravanja finalne utak,mice Europske lige između Chelsea i Arsenala, izjavio da će sve države članice UEFA-e morati da ugoste reprezentaciju Kosova.

„Naša pravila nalažu svim timovima da moraju da prihvate da igraju protiv reprezentacije ili klubova s Kosova, ako žrijebom tako bude određeno, kako na njihovoj teritoriji, tako i na teritoriji Kosova“, rekao je Čeferin, prenosi The Washington post.

Ovakva odluka bi trebalo da se odnosi na pojedine države koje nisu priznale državnost ove države, a među njima je i Bosna i Hercegovina.

Novo pravilo nije posebno odredilo šta će se dogoditi ukoliko se Kosovo bude plasiralo na Europsko prvenstvo 2020. godine, koje će se, između ostalih, igrati i u Španiji, koja ih ne priznaje.

Države domaćini tog takmičenja će biti i Azerbejdžan, Rumunija i Rusija, koje imaju stav identičan Španiji.

Španija je izdvojena iz te grupe pošto je apostrofirana kao uzrok za takvu odluku, pošto je odbila da ugosti reprezentaciju Kosova za igrače mlađe od 17 godina u februaru ove godine, zbog čega su mečevi kvalifikacione grupe iz Španije “preseljeni“ u blizinu Nyona, gdje se nalazi sjedište UEFA-e.

Podsjetimo, tokom posljednjeg žrijebanja za kvalifikacione grupe za Europsko prvenstvo žrijeb je bio dirigovan, jer Bosna i Hercegovina i Srbija nisu mogle igrati protiv Kosova zajedno u grupi iz sigurnosnih razloga.

Kako je Čeferin sada pojasnio to neće biti više slučaj, pa bi se Nogometni savez BiH zbog nepriznavanja Kosova od strane naše države, mogao naći u problemima.

Uskoro će žrijeb za novu sezonu europskih takmičenja pa su velike šanse da se naši klubovi sastanu sa kosovskim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije