Novi uznemirujući detalji nesreće u kojoj je poginuo Emiliano Sala

Radiosarajevo.ba
Novi uznemirujući detalji nesreće u kojoj je poginuo Emiliano Sala
Foto: EPA-EFE / Oproštaj od Emilana Sale u Nantesu

Pojavili su se novi detalji istrage o nesreći argentinskog nogometaša Emiliana Sale. David Ibbotson (59), pilot koji ga je prevozio, bio je daltonist, dalekovidan i nije bio licenciran za noćne letove pa uopće nije smio biti u poziciji da vozi taj avion.

Informacije je objavio BBC, a uprava za civilno zrakoplovstvo Velike Britanije ih je odbila komentirati.

Otprije je poznato da Ibbotson nije imao licencu za vožnju privatnog aviona Piper Malibua, a sada ugledni BBC tvrdi da je imao američku licencu samo za vožnju po dnevnom svjetlu i nije smio uopće voziti po noći. Zbog dalekovidnosti je morao nositi naočale za viziju u blizini.

"Letenje izvan ograničenja licence je nezakonito. Europska pravila definiraju noć za pilote kao vrijeme od pola sata nakon zalaska sunca do pola sata prije izlaska sunca. Sposobnost razlikovanja zelenih i crvenih svjetala ključna je za letenje po noći", rekli su izvori BBC-u.

Tijelo pilota Davida Ibbotsona još uvijek nije pronađeno. Kompletna istraga koja će otkriti sve razloge koji su doveli do nesreće bi mogla potrajati i do godinu dana.

"Pokušavamo razumjeti kako se to dogodilo, zašto se dogodilo Emilianu… Je li kriv aerodrom, pilot, posrednik koji je dogovorio let? Tražimo pravdu, jednostavno želimo znati istinu. Želimo znati je li bilo nemara, je li netko pogriješio, a ako je, onda da i odgovara za to. Toliko je pitanja na koja nemamo odgovor, ali vjerujemo u pravdu”, poručila je prije desetak dana u svom prvom intervjuu nakon nesreće nogometaševa majka, Mercedes Taffarel.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije