Novi sistem kvalifikacija za SP: Ko su mogući protivnici Zmajeva da je danas žrijeb

J. M.
Novi sistem kvalifikacija za SP: Ko su mogući protivnici Zmajeva da je danas žrijeb

Već smo izvijestili da je Europska fudbalska federacija (UEFA) promijenila sistem kvalifikacija za naredno Svjetsko fudbalsko prvenstvo u Kataru.

Promijenjen sistem kvalifikacija: Zmajevima otežan put na Mundijal u Katar

U europskoj zoni kvalifikacija nastupit će 55 reprezentacija koje će se boriti za 13 mjesta na Mundijalu 2022. godine.

Reprezentacije će biti podijeljene u 10 grupa - 5 grupa sa po 5 selekcija, te 5 grupa u kojima će biti po 6 ekipa.

Plasman u Katar osigurat će 10 pobjednika grupa, dok će se za preostale 3 ulaznice za Katar boriti 10 drugoplasiranih ekipa te dvije reprezentacije iz Lige nacija 2020/2021.

U tom baražu za 3 dodatna mjesta, reprezentacije će biti podijeljene u tri grupe sa po četiri ekipe, a nakon nokaut-faze (polufinale i finale) samo će pobjednik svake grupe izboriti Mundijal.

Iako se to precizno ne spominje u odluci Izvršnog odbora UEFA-e, skoro je izvjesno da će prije izvlačenja kvalifikacionih grupa europske reprezentacije biti podijeljene u pet šešira na osnovu rang liste FIFA-e.

Ukoliko bi se koristila aktuelna rang lista FIFA-e, reprezentacija BiH našla bi se u trećem šeširu. Kako bi izgledali sastavi svih šešira?

Prvi šešir: Belgija, Francuska, Engleska, Hrvatska, Portugal, Španija, Švicarska, Italija, Holandija, Njemačka.

Drugi šešir: Danska, Švedska, Poljska, Vels, Ukrajina, Austrija, Turska, Srbija, Slovačka, Irska.

Treći šešir: Sjeverna Irska, Rumunija, Rusija, Island, Norveška, Češka, BiH, Škotska, Mađarska, Grčka.

Četvrti šešir: Finska, Bugarska, Crna Gora, Slovenija, Albanija, Sjeverna Makedonija, Bjelorusija, Gruzija, Izrael, Kipar.

Peti šešir: Luksemburg, Armenija, Estonija, Farska ostrva, Azerbejdžan, Kosovo, Kazahstan, Litvanija, Andora, Letonija, Moldavija, Lihtenštajn, Malta, Gibraltar, San Marino.

Ako je suditi po dosadašnjim izvlačenjima, 5 kvalifikacionih grupa dobilo bi po jednu reprezentaciju iz petog šešira, a drugih 5 grupa po dvije. No, reprezentacija BiH će vjerovatno izbjeći susret sa selekcijom Kosova ukoliko ne dođe do međusobnog priznanja država prije žrijeba čiji datum još nije tačno utvrđen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije