UEFA / Novi sistem kvalifikacija za SP: Ko su mogući protivnici Zmajeva da je danas žrijeb

05. 12. 2019. u 19:45:00 J. M.

Shares:0

Već smo izvijestili da je Europska fudbalska federacija (UEFA) promijenila sistem kvalifikacija za naredno Svjetsko fudbalsko prvenstvo u Kataru.

Promijenjen sistem kvalifikacija: Zmajevima otežan put na Mundijal u Katar

U europskoj zoni kvalifikacija nastupit će 55 reprezentacija koje će se boriti za 13 mjesta na Mundijalu 2022. godine.

Reprezentacije će biti podijeljene u 10 grupa - 5 grupa sa po 5 selekcija, te 5 grupa u kojima će biti po 6 ekipa.

Plasman u Katar osigurat će 10 pobjednika grupa, dok će se za preostale 3 ulaznice za Katar boriti 10 drugoplasiranih ekipa te dvije reprezentacije iz Lige nacija 2020/2021.

U tom baražu za 3 dodatna mjesta, reprezentacije će biti podijeljene u tri grupe sa po četiri ekipe, a nakon nokaut-faze (polufinale i finale) samo će pobjednik svake grupe izboriti Mundijal.

Iako se to precizno ne spominje u odluci Izvršnog odbora UEFA-e, skoro je izvjesno da će prije izvlačenja kvalifikacionih grupa europske reprezentacije biti podijeljene u pet šešira na osnovu rang liste FIFA-e.

Ukoliko bi se koristila aktuelna rang lista FIFA-e, reprezentacija BiH našla bi se u trećem šeširu. Kako bi izgledali sastavi svih šešira?

Prvi šešir: Belgija, Francuska, Engleska, Hrvatska, Portugal, Španija, Švicarska, Italija, Holandija, Njemačka.

Drugi šešir: Danska, Švedska, Poljska, Vels, Ukrajina, Austrija, Turska, Srbija, Slovačka, Irska.

Treći šešir: Sjeverna Irska, Rumunija, Rusija, Island, Norveška, Češka, BiH, Škotska, Mađarska, Grčka.

Četvrti šešir: Finska, Bugarska, Crna Gora, Slovenija, Albanija, Sjeverna Makedonija, Bjelorusija, Gruzija, Izrael, Kipar.

Peti šešir: Luksemburg, Armenija, Estonija, Farska ostrva, Azerbejdžan, Kosovo, Kazahstan, Litvanija, Andora, Letonija, Moldavija, Lihtenštajn, Malta, Gibraltar, San Marino.

Ako je suditi po dosadašnjim izvlačenjima, 5 kvalifikacionih grupa dobilo bi po jednu reprezentaciju iz petog šešira, a drugih 5 grupa po dvije. No, reprezentacija BiH će vjerovatno izbjeći susret sa selekcijom Kosova ukoliko ne dođe do međusobnog priznanja država prije žrijeba čiji datum još nije tačno utvrđen.

KOMENTARI (1)