Novi detalji istrage o namještanju: Srbijanski menadžer telefonom naručio penal

Radiosarajevo.ba
Novi detalji istrage o namještanju: Srbijanski menadžer telefonom naručio penal
Foto: Twitter / Dejan Veljković

Fudbalski menadžer Dejan Veljković, koji je priveden u nedavnoj akciji belgijske policije zbog namještanja utakmica, osumnjičen je da je sa sudijama dogovarao ishode fudbalskih mečeva, a tamošnji mediji javljaju da tužilaštvo posjeduje snimke telefonskih razgovora kao dokaze za to.

Hapšenja u belgijskom fudbalu, "provukla" se i imena reprezentativaca BiH

Navodno je zabilježeno oko stotinu razgovora sa sudijom Sebastijanom Delferirom, te još desetak s Bartom Vertentenom.

Iz sadržaja tih razgovora se može zaključiti da postoji namjera optuženog da sa dvojica arbitara za novac utiču na ishod mečeva.

Navodno je menadžer Vertontenu jasno rekao da Antwerpen mora da pobijedi Eupen kako bi se Mechelnu pomoglo da obezbijedi opstanak u ligi.

Politika, a prenose Nezavisne, navodi da je jedan od najzanimljivijih detalja jeste to da je Veljković svaki razgovor s arbitrom završavao riječima:

"Pazi šta pričaš, nikad se ne zna ko sluša!"

Pred početak sporne utakmice Vertonten je obavijestio Veljkovića da na meču neće biti VAR-a, na šta mu je menadžer odgovorio da im "to olakšava".

U utakmici je tada dosuđen sporan penal, a Antwerpen je pobijedio sa 2:0.

Kada je riječ o Veljkovićevom odnosu sa drugim sudijom Sebastijanom Delferirom, on je bio mnogo "razvijeniji" nego sa Vertonenom.

Naime, u jednom od razgovora navodno se čuje kako arbitar obećava menadžeru da će srediti jednom od njegovih igrača Sofijanu Haniju da ne bude suspendovan kako bi mogao da nastavi da igra. Haniju je, poslije arbitrove posjete Sindikatu, ukinuta kazna, a Politika prenosi da je Veljković za to debelo nagradio Delferira sa 10.000 eura i još mu sredio popust pri kupovini automobila.

Prema pisanju belgijskih medija, u Tužilaštvu smatraju da su u Mechelenu dobro znali šta Veljković radi, jer su snimljeni i njegovi razgovori s direktorom kluba Thierryjem Stelmansom.

Menadžer mu je jednom prilikom navodno rekao:

"Bart je bez pitanja odmah shvatio šta treba da uradi u meču sa Eupenom".

Veljkoviću u korist ne ide ni snimljeni razgovor njegove djevojka, koja se jednom prilikom povjerila majci da on preko nje pere novac. Navodno je tražio od nje da u Srbiji na svoje ime otvori račun na koji bi "sklonio tri miliona eura".

Inače, u porodičnom domu Veljkovića u Nišu policija je tokom pretresa pronašla oko 110.000 eura. Na još nekoliko lokacija u Beogradu i gradu na Nišavi zaplijenjeno je dodatnih 650.000 eura. Istražni organi su utvrdili i da postoje sefovi, s nepoznatom sadržinom u "Pireus" i "Komercijalnoj banci". 

Podsjetimo, Het Laatste Nieuws, medijska kuća iz Brisela potrudila se da objavi imena svih igrača s kojima je sarađivao Veljković, a na njoj su i četiri igrača iz Bosne i Hercegovine:

Ervin Zukanović, Edin Cocalić, Mirsad Bešlija i Sulejman Smajić, kao i sadašnji fudbaler Zrinjskog - Dalibor Veselinović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije