Nova afera na pomolu: Nogometašu u BiH plata isplaćena putem nota računa

Radiosarajevo.ba
Nova afera na pomolu: Nogometašu u BiH plata isplaćena putem nota računa
Foto: SPF u BiH / Ovakav način ugovornog odnosa između kluba i igrača krši nekoliko zakona BiH

Sindikat profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini zaprimio je nekoliko upita premijerligaških igrača za pomoć i pravno savjetovanje u proteklim danima.

Riječ je o statusnim problemima u vezi isplate ugovorenih mjesečnih plata za njihov profesionalni angažman u klubovima.

Naime, načini isplate sredstava od strane klubova prema igračima otvara brojna pitanja, s toga želimo upoznati javnost s istim, navodi se u saopćenju ovog sindikata.

"Nekoliko premijerligaških klubova potpisuje ugovore s igračima na minimalan, zakonski obavezan, iznos mjesečne plate, ostatak ugovorenih sredstava vode kroz različite ugovorne anekse, a isplata novca se vrši putem naloga preko “nota računa”.

Ovakav način ugovornog odnosa između kluba i igrača krši nekoliko zakona BiH, FBiH, te različitih kantona, poput zakona o radu i niza drugih. Ako klubovi nemaju mogućnosti da, poštujući zakone i pravila krovne kuće bh. fudbala, formiraju tim koji će biti konkurentan u premijerligaškom takmičenju, onda njima nije mjesto u Premijer ligi BiH. Planiranje, adekvatno budžetiranje, te trošenje raspoloživih sredstava uz poštivanje zakonskih akata donosi stabilnost klubova, a ovakav vid poslovanja dugoročno probleme za sam klub i odgovorne osobe u istom.

Također, apelujemo na komisiju za licenciranje NSBiH, da u procesu licenciranja klubova maksimalno profesionalno pristupe poslu, ne zatvarajući oći na očito nezakonsko poslovanje pojedinih klubova, što bh. fudbal vraća unazad, umjesto puta napretka kojim želimo ići.

Ovakav način ugovornog odnosa između kluba i igrača krši nekoliko zakona BiH - undefined

Foto: SPF u BiH: Ovakav način ugovornog odnosa između kluba i igrača krši nekoliko zakona BiH

Pozivamo i igrače profesionalce da potpisuju ugovore s jasno naznačenim i dogovorenim novčanim iznosom, bez dodatnih aneksa i prikrivanja stvarnih iznosa primanja. Transakcije isključivo vršite putem bankovnih računa, obzirom da je svaki vid isplate plate "kešom" kršenje zakona. Želimo istaći da je potrebno razumjeti zbog čega igrači pristaju na ovakav vid isplate sredstava, obzirom da je ova praksa raspostranjena na nekoliko kluba.

Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH zadržava pravo, zbog zaštite postojećeg pravnog postupka između kluba i igrača, da ne objavi ime igrača i naziv kluba navedenih na dokaznoj fotografiji, no želimo ponovo naglasiti da ovakav vid poslovanja nije pojedinačan slučaj, već praksa u nekoliko bh. klubova", navodi se u saopećnju Sindikat profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije