Nogometni savez odbio zahtjev Željezničara i poslao im žestok odgovor

Radiosarajevo.ba
Nogometni savez odbio zahtjev Željezničara i poslao im žestok odgovor
/ Foto: NS BIH

Administracija Nogometnog saveza BiH oglasila se danas saopćenjem za javnost u vezi s posljednjim dopisom, molbom FK Željezničar za uvid u dokumentaciju klubova aplikanata. Saopćenje krovne kuće bh. nogometa prenosimo u cijelosti.

„U posljednja dva mjeseca stvara se veoma loša, da ne koristimo drugi termin, kontaminirana atmosfera u i oko NSBiH tokom završne faze procesa licenciranja za klubove koji su aplicirali za takmičenje u Premijer ligi BiH i UEFA-i.

Traženje krivca za nedobivanje licence za UEFA takmičenje, tj. pravog adresanta, nije moguće pronaći u Savezu niti nadležnim komisijama koje su svoj posao obavile krajnje korektno i profesionalno u svakom pogledu.

On se mora tražiti negdje drugo, na nekoj drugoj adresi. Znaju, i prepoznat će se, oni koji pokušavaju da prebace teret krivnje za neizvršavanje jasno propisane obaveze na druge, da greška ne leži u Savezu nego na mjestu ishodišne tačke, a to je klub aplikant.

Zahtjev za uvid u dokumentaciju drugih klubova nije dozvoljen, jer članom 12.2. propisan je Sporazum o čuvanju povjerljivosti informacija svih klubova aplikanata, stoga sam zahtjev više govori da je to pokušaj kršenja strogo propisane procedure kako bi se "isprovociralo" bilo kakvo rješenje.

Ako to nisu znali, a trebali bi da jesu, ovaj dokument se potpisuje na početku procesa licenciranja u cilju zaštite tajnosti podataka subjekata koji učestvuju u ovom procesu. Takav dokument su potpisali i predstavnici ovog kluba. Zbog svega toga, apsurdno je tražiti ono što se ne smije davati trećim stranama. Time se duboko zadire u sferu zakonom nedozvoljenih, kaznenih radnji, u konkretnom slučaju.

Savez kao instituciju, a unutar njega i administraciju, neka ne pokušavaju uvlačiti u "sivu zonu" koja se zove vanistitucionalno djelovanje, jer mi to nećemo dozvoliti, niti pristati na takvo što. Pogotovo što to predstavlja eklatantno kršenje standarda i principa uspostavljenih i obavezujućih u oblasti licenciranja, službene odgovornosti čuvanja dostavljenih informacija. I zato je Pravilnik toliko striktan, i zato je toliko isključiv, jer to predstavlja pravnu zaštitu svih sudionika u igri koja se zove nogomet ili fudbal. Pogotovo u dijelu Pravilnika pod nazivom „Ključni proces“. To su postulati koji definiraju svaki segment licenciranja, propisane i definirane rokovima koji su obavezujući. To je sve decidno u pravilniku.

Ovaj savez je učinio sve što je bilo u okviru njegove nadležnosti, tj. svim klubovima je omogućio isti tretman i ekvivalentan pristup u postupku licenciranja, kako bi pomogao onima koji dobro ne poznaju ovu materiju ili su klubovi koji su tek prešli na viši stepen takmičenja da ishode potrebnu dozvolu za oba takmičenja.

Zato i plediramo da se svaki klub, posebno onaj koji sebe smatra ozbiljnim, što prije pozabavi svojom internom "infrastrukturom" u administrativnom dijelu i određene stvari nazove pravim imenom. Ne sakrivati se iza drugoga, jer takvo nešto još nikome nije pomoglo.

Poučeni lošim iskustvom slučaja kada je CFCB (Tijelo za kontrolu finansijskog poslovanja klubova UEFA) u postupku monitoringa iz septembra 2017. godine FK Vojvodina iz Novog Sada otkrio veliki propust i ustanovio da je licenca izdata suprotno pravilnicima, FS Srbije je platio visoku kaznu za izdavanje licence u visini od 250.000 eura.

Stoga na kraju treba istaći kako će ovaj savez i pored svih pritisaka naposljetku izaći još snažniji i kompaktniji, s ciljem očuvanja visokog profesionalnog standarda rada, očuvanju integriteta takmičenja i usvajanja novih znanja“, saopćeno je iz NSBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije