Neuništivi Buffon nastavlja pisati historiju: Oborio dva rekorda Serije A

Anadolija
Neuništivi Buffon nastavlja pisati historiju: Oborio dva rekorda Serije A

Neuništivi 41-godišnji golman Gianluigi Buffon još jednom je ušao u historiju Serije A. On je sinoć stajao na golu Juventusa u pobjedi 2:1 prvenstvenom duelu protiv Sampdorije i tako se izjednačio po broju nastupa u italijanskoj eliti sa Paolom Maldinijem, legendarnim defanzivcem Milana.

Sada i Buffon i Maldini imaju po 647 utakmica u Seriji A, s tim što je golman “stare dame“ i dalje aktivan, a očekuje se da bi uskoro mogao potpisati i novi ugovor na još godinu dana.

Buffon je u Seriji A debitovao u dresu Parme na utakmici protiv Milana 19. novembra 1995. godine. Tada je imao 17 godina, devet mjeseci i 22 dana. U 647 utakmica uspio je mrežu sačuvati netaknutom čak 296 put, po čemu je također najbolji u istoriji Serije A. Primio je 523 gola.

No, nije to jedini rekord, koji je Buffon sinoć oborio, jer 479. nastupom u Seriji A u dresu Juventusa, nadmašio nekada sjajno veznjaka Alessandra Del Piera koji je 478 puta igrao za “staru damu“ u italijanskoj eliti.

Buffon je tokom karijere odigrao 908 takmičarskih utakmica na klupskom nivou za Parmu, Juventus i Paris Saint-Germain. Za reprezentaciju Italije je branio čak 176 puta, a i po tome je rekorder “azzurra“.

Ranieri: Ronaldo je u zraku ostao sat i po, gol vrijedi cijene ulaznice

Četiri dana nakon pobjede u gradskom derbiju nad Genoom (1:0), Sampdorija je izgubila na Marassiju od Juventusa (1:2). Tim našeg Miralema Pjanića pobjedu je odnio s dva prekrasna gola koja su postigli Paulo Dybala i Cristiano Ronaldo. Claudio Ranieri, trener Sampdorije, nakon susreta u mikrofon Sky Sporta, dao je zanimljivu izjavu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije