Nele protiv Neleta: Željo ili Partizan, za koga su navijali sarajevski Hrvati

Radiosarajevo.ba
Nele protiv Neleta: Željo ili Partizan, za koga su navijali sarajevski Hrvati
/ printscreen/RTS
Incidenti na derbiju Hrvatske nogometne lige Hajduk – Rijeka izazvali su brojne komentare koji su prevazišli puko prepričavanje navijačkih ispada.

Kolumnisti, sociolozi, razni teoretičari pokušavaju objasniti zašto su navijači Hajduka ćiriličnim transparentom po nazivu četničke pjesme Morem plovi jedna mala barka pokušavali uvrijediti goste iz Rijeke.

Radio-televizija Srbije u emisiji OKO objavila je zanimljiv prilog o tome šta su klubovi velike četvorke simbolizirali nekad, a šta su danas. Jedan od učesnika bio je i Nenad Janković, alias Nele Karajlić, bivši Sarajlija a danas Beograđanin, bivši Željovac a danas Partizanovac.

"Moj sin je počeo navijati za Partizan, a onda sam i ja počeo navijati. Nisam zadrti navijač. Za Partizan se nekad navijalo po direktivi. Ako si oficir, vojnik, bez obzira na naciju prirodno je bilo da staneš iza kluba koji je osnovala tvoja firma. Grobari su Partizan izveli iz kasarni na ulicu. Zahvaljujući drugoj, trećoj generaciji oficirske djece, Partizan se oteo osnovnoj oficirskoj ideji da je to klub poput moskovskog CSKA", rekao je Karajlić o klubu za koji trenutno navija.

Podsjetimo, u svojoj knjizi Fajront u Sarajevu Karajlić je napisao:

"Moj dida Simo me naučio da navijam za Želju, a Željo me je naučio da uvijek navijam za slabije... Za Sarajevo su navijali skoro svi Muslimani. Govorilo se: boja dresa, boja fesa... Naravno nisu samo Muslimani navijali za Sarajevo, to su bili i oni 'gradski Srbi' koji su postali Jugosloveni... Ne mogu da se sjetim nijednog Hrvata koji je navijao za Sarajevo...", napisao je Nele.

Iako je u knjizi napisao da su "sarajevski Hrvati navijali za Želju", u razgovoru za RTS bivši nadrealista je izgleda promijenio mišljenje:

"Za Dinamo su navijali sarajevski Hrvati koji nisu bili punobrojni, ali su imali utjecaj i ostavili pečat u gradu."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije