Neka broj 13 ne bude nesretan za Bilino polje, a Džeko zadrži prosjek

F. Z.
Neka broj 13 ne bude nesretan za Bilino polje, a Džeko zadrži prosjek
Foto: EPA-EFE/Radiosarajevo.ba / Reprezentacija BiH

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine danas nastavlja svoj put u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo koje će se 2020. godine igrati širom Starog kontinenta.

Izabranici Roberta Prosinečkog do kraja kvalifikacija imaju šest kola, a s obzirom na to da su u prva četiri osvojili isto toliko bodova prostora za kiks praktično da nema. Protiv Lihtenštajna na domaćem i Armenije na gostujućem definitivno se ne smije prosuti niti jedan bod, ako želimo direktan plasman na smotru najboljih u Europi. Naravno, zahvaljujući dobrim igrama u Ligi nacija, za plasman među najbolje smo još uvijek u igri i kroz baraž. Robert Prosinečki svjestan je da prostora za kiks jednostavno nema.

"Moramo razmišljati isključivo o pobjedama u naredna dva meča. Neće biti puno promjena u sastavu, ali ukoliko nam to rezultat dozvoli, odmorit ćemo neke fudbalere prije kraja jer je i duel u Armeniji iznimno važan. Favoriti smo, ne treba bježati od te uloge, ali moramo biti ozbiljni i na takav način shvatiti ovaj meč i doći na kraju do pobjede, što ne mislim da će biti problem. Sigurno je sada moramo ove dvije utakmice dobiti, kako bismo došli do 10. mjeseca i duela sa Finskom i Grčkom opušteniji. Trebaju nam pobjede za samopouzdanje, u oba ova meča. Prava više na kiks nemamo, a pritiska će uvijek biti", rekao je Prosinečki.

Džeko noćna mora za goste, nema mjesta za sujevjerje

Naš kapiten i najbolji strijelac u historiji Edin Džeko posebno je raspoložen u duelima sa Lihtenštajnom. Postigao je u dosadašnja tri susreta šest golova u duelima s ovom reprezentacijom. Što znači da u prosjeku protiv Lihtenštajna zabija dva gola po utakmici.

Generalno igramo dobro protiv Lihtenštajna. Ostvarili smo u dosadašnjim duelima pet pobjeda i remi, a u Zenici za poraz ne znamo na posljednjih 12 utakmica na ovom stadionu. Upisali smo sedam pobjeda i pet remija. Nadamo se da 13. utakmica neće biti nesretna.

Izabranici Roberta Prosinečkog u posljednjih pet utakmica imaju tri poraza, remi i pobjedu, a Lihtenštajn je ostvario četiri poraza i remi. Osim poraza protiv Španije u prijateljskom susretu, Zmajevi su pognute glave napustili Helsinki i Torino, gdje su nas u borbi za Euro savladale Finska (2:0) i Italija (2:1). Pobjeda je upisana u prvom susretu s Armenijom, dok je s Grčkom u Zenici susret završen bez pobjednika (2:2).

Utakmica u Zenici počinje u 20 sati i 45 minuta, a pravdu će dijeliti Glenn Nyberg, dok će njegovi pomoćnici biti Daniel Warnmark, Joakim Amri Nilsson i Mohammed Al-Hakim.

U našoj grupi danas će Armenija dočekati Italiju, dok će Finska odmjeriti snage sa Grčkom. Uz malo sreće i rezultata koji nam idu na ruku, te naravno dvije mandatorne pobjede na našem kontu, oktobar bi mogli dočekati i na diobi drugog mjesta s Finskom, iako se to sada čini kao naučna fantastika.

Rezultati by SofaScore

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije