Nastavlja se rivalstvo Turske i Hrvatske, saznat ćemo koliko mogu Nijemci

Radiosarajevo.ba
Nastavlja se rivalstvo Turske i Hrvatske, saznat ćemo koliko mogu Nijemci
EPA / Fatih Terim
Treći dan Evropskog prvenstva u Francuskoj donosi nam nastavak velikog rivalstva Hrvatske i Turske.

Na teren će i Robert Lewandowski, čija Poljska igra protiv Sjeverne Irske. Večeras će nam se u Lilleu predstaviti i prvi favorit za osvajanje prvenstva, reprezentacija Njemačke, koja igra protiv Ukrajinaca. 

Turska - Hrvatska

Prvi put Turska i Hrvatska snage su odmjerile prije 20 godina na Evropskom prvenstvu u Engleskoj. Bio je to duel dva debitatna na Evropskom prvenstvu. Hrvatska je u tom susretu slavila s minimalnih 1:0.

Dugo su Turci čekali na revanš, a 2008. godine dvije reprezentacije srele su se u četvrtfinalu Evropskog prvenstva. Utakmica je otišla u produžetke, a Hrvatska je vodila sve do 120. minute. Onda je Senturk pogodio, izjednačio rezultat, a Turska je slavila nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca.

Hrvati su se za poraz revanširali u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2012. godine, kada su u baražu slavili rezultatom 3:0 u Istanbulu. Dvije reprezentacije igrat će u istoj grupi u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji.

Vjerovatni sastavi:

Turska: Volkan Babacan; Gökhan Gönül, Mehmet Topal, Hakan Balta, Caner Erkin; Ozan Tufan, Selçuk İnan; Volkan Şen, Hakan Çalhanoğlu, Arda Turan; Burak Yılmaz.

Hrvatska: Subašić; Srna, Ćorluka, Vida, Strinić; Badelj, Modrić, Rakitić; Brozović, Perišić; Mandžukić.

Poljska - Sjeverna Irska

Reprezentaciji Poljske nastup na Evropskom prvenstvu u Francuskoj bit će treći uzastopni. U prva dva nisu se dobro proveli. Iako su 2012. godine bili domaćini, Poljaci još uvijek čekaju na trijumf na Evropskom prvenstvu. Poljska je na prvenstvo došla s 33 postignuta gola, dok je samo Lewandowski postigao 13.

Sjeverna Irska će s druge strane igrati svoju prvu, historijsku utakmicu, na smotri najboljih reprezentacija Starog kontinenta. Poljaci će u ovaj susret ući kao favoriti, ali tradicija je na strani Sjeverne Irske, s tri pobjede, jednim remije i dva poraza u međusobnim duelima.

Posljednji put na jednom velikom takmičenju igrali su 1986. godine, na Svjetskom prvenstvu u Meksiku, a sada u fantastičnoj formi dolaze u Francusku. Imaju niz od 12 utakmica bez poraza, što je najduži niz jedne reprezentacije na Evropskom prvenstvu. Sjeverna Irska večeras će biti tvrd orah za Poljake .

Vjerovatni sastavi:

Poljska: Szczęsny; Piszczek, Glik, Pazdan, Jędrzejczyk; Błaszczykowski, Krychowiak, Mączyński, Kapustka; Milik, Lewandowski.

Sjeverna Irska: McGovern; Cathcart, Evans, McAuley; Baird, McNair, Ferguson; Norwood, Davis; Lafferty, Ward.

Njemačka - Ukrajina

Svjetski prvaci Evropsko prvenstvo otvaraju utakmicom protiv reprezentacije Ukrajine. Njemačka nikada u svojoj historiji nije izgubila od Ukrajinaca. Dva puta su upisali trijumf, dok su dvije utakmice završene neriješenim rezultatom.

Njemačka je i apsolutni rekorder po broju nastupa na završnicama evropskih prvenstava. Na smotri najboljih reprezentacija Evrope igrali su 12 puta. Uz Španiju imaju i najviše osvojenih titula (3). Nijemci se nisu proslavili u prijateljskim susretima (Engleska, Slovačka), ali i pored toga na ovom prvenstvu najveći su favorit za osvajanje trofeja Henrija Delaunaya.

Reprezentacija Ukrajine s druge strane do Francuske je došla kroz baraž u kojem su bili bolji od reprezentacije Slovenije. Ukrajina tokom kvalifikacija nije primila više od jednog gola ni na jednom susretu, a u 12 kvalifikacijskih utakmica primili su ukupno pet golova.

Vjerovatni sastavi:

Njemačka: Neuer; Höwedes, Mustafi, Boateng, Hector; Kroos, Khedira; Müller, Özil, Draxler; Gomez.

Izostanci: Hummels.

Ukrajina: Pyatov; Fedetskiy, Khacheridi, Rakitskiy, Shevchuk; Stepanenko, Sydorchuk, Garmash; Yarmolenko, Konoplyanka; Zozulya.

Utakmice trećeg dana Evropskog prvenstva:

15:00 Turska - Hrvatska - Pariz

18:00 Poljska - Sjeverna Irska - Nica

21:00 Njemačka - Ukrajina - Lille

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije