Nastavlja se Premijer liga BiH: Može li Sarajevo prekinuti niz Plemića?

Radiosarajevo.ba
Nastavlja se Premijer liga BiH: Može li Sarajevo prekinuti niz Plemića?
Foto: Dženan Kriještorac / Sarajevo - Željezničar

Nakon skoro tri mjeseca pauze vraća se bosanksohercegovački fudbal. Naši najbolji klubovi danas i sutra istrčat će na teren, a na rasporedu su dueli 20. kola. Ostalo je još da se odigraju tri kola, prije nego što saznamo i tačan raspored i domaćinstva u posljednjem trećem krugu međusobnih duela.

Nakon 19 odigranih kola lider na tabeli je Fudbalski klub Sarajevo. Bordo tim (43) ima pet bodova prednosti u odnosu na Zrinjski (38) koji već tri sezone zaredom osvaja titulu prvaka Bosne i Hercegovine. Slijede Široki Brijeg sa 30 i Željezničar, te Sloboda sa 28 osvojenih bodova. Tu bi se trebali tražiti i putnici za Europu.

Bordo tim je napustio Ganac Joachim Adukor, a na njegovu poziciju dovedena su dva igrača - Darko Lazić i Rifet Kapić, koji su na pripremama pokazali da se na njih može ozbiljno računati, iako Kapić nije u punoj formi. Sarajevo će u ovoj sezoni pokušati osvojiti "duplu krunu" jer se i u Kupu BiH nameće kao prvi favorit za osvajanje trofeja.

Aktuelni prvak BiH Zrinjski je uradio rekonstrukciju ekipe. Ekipu su napustili bitni igrači Nemanja Bilbija i Ognjen Todorović, koji su Plemiće u posljednjih par sezona predvodili do titula prvaka. U ekipu je stigao dojučerašnji igrač Željezničara Ivan Čurjurić, u Željezničar se vratio Srđan Stanić, s posudbe se vratilo nekoliko igrača, dovedeni su novi, a klub je napustilo čak 12 igrača.

Velike turbulencije u ekipi, stručnom štabu i upravi kluba u ovoj sezoni je imao FK Željezničar. Na klupu se vratio najtrofejniji trener ovog kluba Amar Osim, pred kojim je cilj da izbori nastup u europskim takmičenjima. Kako je Osim kazao medijima, prednost Sarajeva od 15 bodova u odnosu na četvrtoplasirani Željezničar je prevelika, tako da će se Plavi fokusirati na pozicije koje donose izlazak u Europu naredne sezone.

Željezničar je izmijenio ekipu, ali skupih pojačanja nije bilo. Na posudbu je otišlo dosta mladih igrača ovog kluba, otišli su i standardni prvotimci Jovan Blagojević, Filip Jazvić, Ivan Čurjurić, Miloš Bakrač, Stojan Vranješ, te Filip Arežina koji i nije dobio pravu priliku u dresu Željezničara. Vratili su se Srđan Stanić, Denis Žerić, došao je nekadašnji reprezentativac BiH Ermin Zec i još nekoliko igrača koji će se pokušati izboriti za mjesto u Osimovom timu.

Danas su na rasporedu četiri utakmice. Lider prvenstva Sarajevo gostuje kod Tuzla Cityja, dok će Sloboda na megdan Čeliku. Mladost će ugostiti GOŠK iz Gabele, a Krupa Zvijezdu 09. Sutra se igraju još dvije utakmice. Radnik iz Bijeljine dočekuje Željezničar, a Široki Brijeg u derbiju kola mostarski Zrinjski. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije