Nalić uoči Grbavice: Dolazimo s mnogo optimizma

Fena
Nalić uoči Grbavice: Dolazimo s mnogo optimizma
Foto: Fena / Zlatan Nalić

Prvi put otkako sam u Slobodi imam sve igrače na raspolaganju i s te strane na Grbavicu odlazimo s dosta optimizma - uoči derbija sa Željezničarom kaže za Fenu šef stručnog štaba Slobode, Zlatan Nalić.

Sutrašnji duel je, ističe, "visoke atrakcione vrijednosti same po sebi, zbog snage protivnika, rivaliteta dvije ekipe, evropskog stadiona sa vrhunskim travnjakom i lijepog ambijenta".

"Želju sam gledao dosta puta i imam jasnu sliku o njima kao protivniku. Odličan su tim. Sloboda dobija svoje utakmice na vrhunsku timsku funkciju i taktičku preciznost. Tako ćemo se suprotstaviti i sutrašnjem protivniku. Bez rezerve i sa punim gasom igramo svaku utakmicu, uvijek pokušavamo ostvariti maksimalan učinak, a to su tri boda. Dobar pokušaj da se ostvari pobjeda smatram ostvarenim ciljem bez obzira na rezultat", smatra trener "crveno-crnih" iz Tuzle.

Napominje da Sloboda igra "težački" nogomet i da to trenutno daje rezultat, ali postoje i opasnosti.

"Moja ekipa i ja pojednostavili smo nogomet i dobro nam ide. Imamo dosta potrošan način igre, skoro do "gašenja" igrača. Mislim da se mnogo više trošimo zbog načina igre koji smo izabrali nego naši protivnici i za tu vrstu igre bi nam trebala grupa od najmanje 22 takmičarska igrača istog identiteta i digniteta. Mi koristimo za sada samo 13-14 igrača. To može da nam predstavlja problem u ovom paklenom ciklusu srijeda-subota, koji imamo tri sedmice zaredom", kaže Nalić i dodaje da su ekipe sa igračkom širinom u velikoj prednosti u ovako tijesnim ciklusima.

Tuzlanski premijerligaš je u minulih deset kola primio svega četiri gola i po tome je odbrana ekipe s Tušnja, barem do sada, ubjedljivo najbolja. Međutim, i ne postižu previše, jer su do sada protivničke mreže zatresli osam puta.

Nalić i za to ima objašnjenje koje je sasvim logično i ističe da je najbitniji ukupni saldo. Tuzlaci su od dolaska Nalića doživjeli dva poraza, jednom su remizirali, a pobijedili su pet puta.

"Za pohvalu je što smo primili malo golova, a to je rezultat prvenstveno defanzivne igre. Ali, rekao bih da smo vrlo efektivni, jer postižemo dovoljno golova za pobjedu. Slažem se da osam postignutih golova nije baš san svakoga tima, ali nam je bilo dovoljno da pobijedimo pet utakmica u prvenstvu i jednu u kupu. Zato smatram da, osim što smo čvrsti defanzivno, da smo i dovoljno efikasni, jer često pobjeđujemo", objašnjava Nalić.

Sloboda nema strijelca koji će u sezoni postizati 20 golova, kaže Nalić, ali ima ekipu u kojoj će svi igrači ponekad postizati pogodak za pobjedu i na taj način će kompenzirati nedostatak golgetera.

Očekuje da će se takva praksa nastaviti i sutra na Grbavici, gdje očekuje povoljan rezultat.

Utakmica Željezničar – Sloboda igra se sutra od 20.30 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije