Na današnji dan: Zašto dueli zadnjeg kola grupne faze počinju istovremeno

J. M.
Na današnji dan: Zašto dueli zadnjeg kola grupne faze počinju istovremeno
Foto: DW / Pogodak Hrubescha nakon čega je krenula uspavanka
Na Svjetskom prvenstvu u Rusiji danas počinje rasplet po grupama. U utakmicama 3. kola sastaju se od 16 sati Saudijska Arabija – Egipat i Rusija – Urugvaj (grupa A), odnosno od 20 sati Iran – Portugal i Španija – Maroko (grupa B).

Slučaj je htio da se današnji susreti igraju na 36. godišnjicu utakmice zbog koje je uvedeno pravilo da dueli posljednjeg kola grupne faze počinju u isto vrijeme.

Svjetsko prvenstvo u Španiji, 25. juni 1982. godine, stadion El Molinón u baskijskom Gijónu. Reprezentacije SR Njemačke i Austrije trebale su u posljednjem okršaju riješiti poredak u grupi 2 u kojoj su bile i selekcije Alžira i Čilea.

Dok su Čileanci s tri poraza bili topovska hrana protivnicima, selekcija Alžira je senzacionalnom pobjedom nad SR Njemačkom (2:1) "zakuhala" poredak. Nakon pobjede nad Nijemcima, Alžirci su poraženi od Austrije (0:2), no imali su priliku 24. juna, u meču s Čileom, osigurati prolaz.

Trebala im je pobjeda od tri gola gola razlike da ne zavise od ishoda utakmice SR Njemačka – Austrija. Alžirci su u prvom poluvremenu stigli do željene prednosti, vodili 3:0, no u nastavku su primili dva gola i zabilježili pobjedu 3:2.

Tako su Nijemci i Austrijanci narednog dana bili u "win-win" situaciji. Nijemcima je igrala bilo kakva pobjeda za prolazak dalje s prvog mjesta, dok je Austrijance u drugu fazu vodio poraz do tri gola razlike.

Walter Schachner i Hans-Peter Briegel - undefined

Walter Schachner i Hans-Peter Briegel (BZ)

Ne samo to, Austrijancima je minimalan poraz čak više odgovarao od pobjede ili remija jer su s drugog mjesta išli u lakšu grupu u narednoj rundi.

Ove kombinatorike bili su svjesni u oba tabora. Na El Molinónu igralo se svega 10 minuta, do trenutka kada je Horst Hrubesch na centaršut Littbarskog glavom savladao Konciliju. Bilo je to 1:0 za SR Njemačku, rezultat koji odgovara i jednima i drugima.

Milioni TV gledatelja širom svijeta i 41.000 promatrača u Gijónu gledali su uspavanku u narednih 80 minuta. Igrači su vraćali loptu golmanima, besciljno se dodavali na centru, dok se El Molinón prolamao zvižducima i bijelim maramicama.

Eberhard Stanjek, komentator njemačkog državnog servisa ARD, govorio je o "sramoti", dok je njegov austrijski kolega Robert Seeger pozvao gledatelje da isključe televizore. Jedan španski novinar je utakmicu opisao kao "El Anschluss" aludirajući na pripajanje Austrije Trećem rajhu u režiji Adolfa Hitlera.

Utakmica je završena rezultatom 1:0, a austrijska zvijezda Walter Schachner kasnije je izjavio da su tako dogovorili igrači oba tima na poluvremenu.

SR Njemačka i Austrija prošli su dalje, Alžir je ispao. Posljednica sramote u Gijónu je da se već od narednog prvog velikog takmičenja – Europskog prvenstva u Francuskoj 1984. godine –utakmice posljednjeg kola po grupama igraju u isto vrijeme.

Smanjene su, ali ne i potpuno isključene, mogućnosti za manipuliranje rezultatima. Sjetimo se samo "skandinavskog pakta", utakmice Danska – Švedska 2:2 na Europskom prvenstvu u Portugalu (2004), kojim je eliminiranma Italija. Ali, "namještaljka svih reprezentativnih namještaljki" iz Gijóna prepričava se 36 godina… 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije