Na današnji dan: Slavlje fudbalera Sarajeva u najvažnijoj utakmici u historiji kluba

J. Mržljak
Na današnji dan: Slavlje fudbalera Sarajeva u najvažnijoj utakmici u historiji kluba
Foto: Tempo / Boško Antić na ramenima navijača nakon utakmice u Maksimiru

U historiji fudbala na prostoru bivše Jugoslavije rijetko kada su pretendenti za titulu prvaka u međusobnom duelu u finišu ligaškog takmičenja rješavali pitanje šampiona.

Izuzetak je bila sezona 1966-1967 kada su Sarajevo i Dinamo vodili mrtvu trku za titulu. Slučaj je htio da pitanje prvaka riješi međusobni duel "modrih" i "bordo" kluba na Maksimiru, na današnji dan prije 52 godine!

Uoči velikog derbija u pretposljednjem kolu Prvenstva Jugoslavije, Sarajevo je bilo lider na tabeli sa 39 bodova i gol-razlikom 46:27, dok je Dinamo bio drugi s 37 bodova i gol-razlikom 41:21.

Bilo je jasno da bi Dinamo eventualnom pobjedom izbio na prvo mjesto, iako je zagrebački klub u posljednjem kolu čekalo teško gostovanje kod Crvene zvezde, za razliku od Sarajeva kojem je na Koševu preostao duel s već otpisanim Čelikom.  

Dinamo je bio u velikom naletu, ekipa koju je s klupe predvodio legendarni Branko Zebec je izborila plasman u finale Kupa sajamskih gradova (koji će osvojiti dva mjeseca kasnije). U aprilu je u Maksimiru deklasiran Juventus (3:0) u četvrfinalu, a 15 dana prije utakmice sa Sarajevom, u polufinalu i Eintracht Frankfurt (4:0).  

Bilo je jasno da je Dinamo favorit uoči utakmice zakazane za 25. juni 1967. godine, makar su Zagrepčani bili lišeni pomoći ubojitog napadača Stjepana Lamze koji se povrijedio na bizaran način, padom s terase, tokom proslave pobjede nad Eintrachtom.

Ljubljanski sudija Lado Jakše izveo je fudbalere Dinama i Sarajeva na prepuni stadion u Maksimiru, pri temperaturi koja je premašila 30 stepeni Celzijusa.

Legendarni Miroslav Meho Brozović, trener Sarajeva, odabrao je ovih 11 igrača za "majstoricu" u Zagrebu: Sirćo, Fazlagić, Bajić, Jesenković, Blažević, Makić, Prodanović, Šiljkut, Musemić, Prljača, Antić.

Blažević, Jesenković, Prljača, Bajić, Sirćo, Fazlagić (stoje); Prodanović, Šiljkut, Musemić, Makić, Antić (čuče)  - undefined

Ekipa Sarajeva u Maksimiru: Blažević, Jesenković, Prljača, Bajić, Sirćo, Fazlagić (stoje); Prodanović, Šiljkut, Musemić, Makić, Antić (čuče)

Izbor Branka Zebeca za meč odluke bili su: Škorić, Blašković, Brnčić, Mesić, Belin, Ramljak, Novak, Gucmirti, Zambata, Pirić, Rora.

"Ambijent u kojem je započela današnja utakmica po svemu je odgovarao najvećem i najvažnijem susretu čitavog prvenstva. Gotovo rekordna posjeta u jednoj ključnoj utakmici i pored nesnosne vrućine, zastave i transparenti, čegrtaljke i razni drugi zvučni rekviziti - prizor kakav dugo nije viđen na maksimirskom stadionu", pisalo je u izvještaju Oslobođenja.

Dinamo je imao više od igre, ali su fudbaleri Sarajeva bili opasniji po gol protivnika. Meho Brozović je odabrao sjajnu taktiku, a klub s Koševa je ostvario ono što je želio – bod vrijedan titule.

Mreže su ostale netaknute, a kada je sudija Jakše označio kraj utakmice, počelo je veliko slavlje igrača i navijača Sarajeva. U teren je utrčalo nekoliko hiljada navijača Sarajeva koji su vozovima i autobusima stigli u Zagreb. Na njihoviom ramenima našli su se fudbaleri "bordo" tima, prije svih Boško Antić.

dinamo_sarajevo_03.jpg - undefined

Foto: Sportske novosti

Urbana legenda kaže da je Branko Zebec nakon utakmice zaustavio Miroslava Brozovića, interesirajući se za njemu nepoznatog igrača koji je bio jedan od najboljih na terenu.

"Boga ti, Meho, ko ti je ovaj Makić", upitao je Zebec, trener koji će se kasnije proslaviti na klupi Bayerna i HSV-a.

"Ne znam ni ja, moj Branko. Nisam imao koga drugog staviti u tim", odgovorio je legendarni Mostarac u svom šeretskom stilu.

Narednog dana na Željezničkoj stanici u Sarajevu fudbalerima Sarajeva priređen je veličanstven doček, a prva titula bit će ovjerena naredne nedjelje pobjedom nad Čelikom 5:2.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije