Na današnji dan: Šampionski volej koji navijači Sarajeva pamte 35 godina

J. M.
Na današnji dan: Šampionski volej koji navijači Sarajeva pamte 35 godina
Facebook / Ekipa Sarajevo uoči utakmice u Novom Sadu: Pašić, Đurković, Musemić, Radeljaš, Jakovljević, Hadžibegić (stoje); Vukičević, Merdanović, Kapetanović, Janjoš, Jozić (čuče)

Prvenstvo Jugoslavije u fudbalu u sezoni 1984-85 proteklo je u mrtvoj trci Sarajeva i Hajduka. Nakon 29. kola Sarajevo je bilo lider na tabeli sa 40 bodova, dok su splitski "Bili" puhali za vratom sa 39 bodova. Zbog obaveza reprezentacije u kvalifikacijama za Mundijal 1986. u Meksiku, šampionat se odužio pa je pet posljednjih kola bilo na programu u junu.

Trenutak istine za pulene Boška Antića bio je duel 30. kola, odigran na današnji dan prije 35 godina. Sarajevo je 9. juna 1985. gostovalo kod Vojvodine koja se grčevito borila za opstanak. A novosadske "Crveno-bijele" s klupe je predvodio Vukašin Višnjevac koji je dvije sezone bio trener Sarajeva (1975-1977).

Junak pobjede: Slaviša Vukičević u Novom Sadu 9. juna 1985.  - undefined

Junak pobjede: Slaviša Vukičević u Novom Sadu 9. juna 1985. (Facebook)

Hajduk je imao mnogo lakši zadatak, na domaćem terenu protiv Rijeke, pa su na Poljudu željno iščekivali kiks Sarajeva kako bi, prvi put nakon 11. kola, skinuli "Bordo tim" s liderske pozicije.

Boško Antić je za meč protiv Vojvodine odabrao najjači tim: Đurković, Radeljaš, Kapetanović, Janjoš, Jozić, Hadžibegić, Jakovljević, Vukičević, Musemić, Merdanović i Pašić.

Ekipa Sarajevo uoči utakmice u Novom Sadu: Pašić, Đurković, Musemić, Radeljaš, Jakovljević, Hadžibegić (stoje); Vukičević, Merdanović, Kapetanović, Janjoš, Jozić (čuče) - undefined

FK Sarajevo uoči utakmice u Novom Sadu: Pašić, Đurković, Musemić, Radeljaš, Jakovljević, Hadžibegić (stoje); Vukičević, Merdanović, Kapetanović, Janjoš, Jozić (čuče) Foto: Facebook

Već u 2. minuti oduševljenje za 15 hiljada navijača na Gradskom stadionu u Novom Sadu: Veteran Josif Ilić je sa oko 20-ak metara pogodio sam donji lijevi ugao gola Miloša Đurkovića i doveo Vojvodinu u vodstvo.

Fudbaleri Sarajeva djelovali su zbunjeno na početku, no kako je meč odmicao, Bordo tim (tog dana u bijelim dresovima) je sve bolje stajao na terenu. U 35. minuti Slaviša Vukičević je centrirao s desne strane, a Dragan Jakovljević glavom pogodio za 1:1, što je bio rezultat poluvremena.

Predrag Pašić u prodoru ka golu Vojvodine - undefined

Predrag Pašić u prodoru ka golu Vojvodine (Tempo)

U nastavku nije bilo previse uzbuđenja, činilo se da su oba tima zadovoljna remijem, makar je to značilo da će Sarajevo prepustiti prvo mjesto Hajduku (pobjeda 5:2 protiv Rijeke) zbog slabije gol-razlike.

No, sedam minuta prije kraja utakmice desio se trenutak koji se među navijačima Sarajeva prepričava 35 godina. Iskosa s lijeve strane dosuđen je slobodan udarac za Sarajevo, Pašić je centrirao na vrh šesnaesterca, a tamo je Slaviša Vukičević "uhvatio volej" i postigao fantastičan pogodak.

Najljepši pogodak čitavog prvenstva, možda najznačajniji u historiji kluba s Koševa, gol za veliki trijumf Sarajeva 2:1! Bila je to presudna pobjeda na putu Bordo tima ka drugoj tituli koja će biti ovjerena tri sedmice kasnije protiv Crvene zvezde na Koševu.

Brojni navijači Sarajeva, koji su bodrili svoje ljubimce u glavnom gradu Vojvodine, pobjedu su burno proslavili parafrazirajući refren čuvene pjesme Zorana Gajića: "U Novom Sadu, u Novom Sadu, u Novom Sadu, hej, uzesmo bodove…"

Slavlje nakon pobjede: Jozić, Vukičević, Merdanović, Musemić - undefined

Slavlje nakon pobjede: Jozić, Vukičević, Merdanović, Musemić (Bordo vremeplov) 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije