Na današnji dan prije 40 godina: Slavlje na Koševu nakon pobjede nad Dinamom

J. Mržljak
Na današnji dan prije 40 godina: Slavlje na Koševu nakon pobjede nad Dinamom
Foto: SN Revija / Fudbaleri Sarajeva uoči utakmice s Dinamom

Ljubitelji fudbala znaju da su u glavni grad BiH stigle tri titule fudbalskog prvaka Jugoslavije – dvije na Koševo i jedna na Grbavicu. Svaku od te tri titule fudbaleri Sarajeva i Željezničara osvajali su nakon što bi uspijevali prezimiti s neslužbenim naslovom jesenjeg prvaka.

Sarajevo i Željezničar mogu se pohvaliti i sa tri titule jesenjeg prvaka koje nisu uspjeli zadržati na kraju šampionata. Željezničar je bio najbolji tim jeseni 1967. i 1969. godine, a deceniju kasnije ista neslužbena titula prezimila je i na Koševu.

Na današnji dan prije 40 godina – 25. novembra 1979. – fudbaleri Sarajeva osvojili su titulu jesenjeg prvaka nakon velike pobjede (4:2) nad Dinamom na Koševu. Uspjeh je bio senzacionalan obzirom da je Sarajevo, nakon odlaska Srebrenka Repčića i Radomira Savića, važilo kao ozbiljan kandidat za ispadanje.

No, mladi tim Sarajeva, predvođen kapitenom Safetom Sušićem i trenerom Fuadom Muzurovićem, uspio je nemoguće.

Uoči posljednjeg kola jesenjeg prvenstva sezone 1979-80, na diobi prvog mjesta nalazila su se četiri kluba (Radnički, C. zvezda, Sarajevo, Hajduk), no samo je Sarajevo jesen završavalo na domaćem terenu.

Protivnik u 17. kolu je bio zvanični vicešampion – zagrebački Dinamo – a Koševo je bilo odlično popunjeno sa 25.000 navijača. Istina, u novinskim izvještajima barata se s brojkom od "samo" 12.000 gledalaca, no slike punog Koševa daju drugačiji utisak i podsjećaju kako se nekad namjerno prikazivala manja posjeta zbog stvaranja crnih fondova "ispod stola", neophodnih za zadržavanje najboljih igrača.

Zanimljivo da je utakmicu Sarajevo – Dinamo sudio tada mladi beogradski sudija Zoran Petrović koji će se 11 godina kasnije "proslaviti" na istom stadionu, u susretu istih timova. Za one koji ne znaju, nakon što je Petrović 1990. godine pogođen limenkom Laškog piva s "istoka" Koševa, na poluvremenu je prekinuo utakmicu koja je najprije registrirana 0:3 za Dinamo, da bi naknadno bila ponovljena i završena pobjedom Sarajeva 1:0.

Vratimo se na 25. novembra 1979. godine: Činilo se da mladi tim Sarajeva neće izdržati pritisak šanse za osvajanjem jesenje titule.

U prvih 20-ak minuta Dinamo dva puta vodi golovima Kranjčara i Bonića, Sarajevo dva puta stiže pogocima Želimira Vidovića i Sušića. Sredinom drugog poluvremena Željko Stinčić brani jedanaesterac Sušića, pa neriješen rezultat ostaje na semaforu do zadnjih 10-ak minuta.

A onda, u dramatičnom finišu, Sušić i Hadžibegić uspijevaju savladati odličnog golmana Dinama za pobjedu Sarajeva 4:2. Kako nijedan od direktnih rivala nije zabilježio trijumf u posljednjem kolu, na Koševo je, drugi put, nakon 1967. godine, stigla titula jesenjeg prvaka.    

Na kraju Prvenstva Sarajevo nije izdržalo trku sa Crvenom zvezdom, ali je i vicešampionska titula bila vrijedan uspjeh jer je nakon 13 godina omogućila izlazak na europsku scenu i legendarne utakmice s HSV-om.

Sarajevo – Dinamo 4:2 (2:2)

Sarajevo, 25. novembar 1979. Stadion Koševo. Gledalaca 25.000. Teren klizav, vrijeme oblačno i hladno. Sudija: Zoran Petrović (Beograd). Žuti kartoni: Hadžibegić (Sarajevo), Devčić (Dinamo).

Strijelci: 0:1 Kranjčar (4), 1:1 Vidović (8), 1:2 Bonić (10), 2:2 Sušić (30), 3:2 Sušić (81), 4:2 Hadžibegić (82).

Sarajevo: Handžić, Vidović, Lukić (Đurić), Milak, Ferhatović, Hadžibegić, Sušić, Avdić, Nikolić, Janjoš, Pašić. Trener: Fuad Muzurović.

Dinamo: Stinčić, Devčić, Vujadinović, Poljak, Kuže, Bogdan, Kranjčar, Bručić, Marić, Janjanin, Bonić (Cerin). Trener: Vlatko Marković

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije