Na današnji dan prije 40 godina: Kako je Safet Sušić pobijedio Rumuniju

Jasmin Mržljak
Na današnji dan prije 40 godina: Kako je Safet Sušić pobijedio Rumuniju
"Očekivali smo čudo, ali ne i 6:4", stajalo je na naslovnoj strani beogradskog sportskog nedeljnika Tempo nakon utakmice Rumunija – Jugoslavija, odigrane 13. novembra 1977.

Danas se navršava 40 godina od vjerovatno najdramatičnijeg susreta u historiji fudbalske reprezentacije Jugoslavije, utakmice koju je obilježio najbolji bh. fudbaler svih vremena Safet Sušić.

Bila je to pretposljednja utakmica 8. kvalifikacione grupe za plasman na Svjetsko prvenstvo 1978. u Argentini. Uoči meča u Bukureštu, reprezentacije Španije i Rumunije dijelile su prvo mjesto sa po četiri boda, dok je bivša Jugoslavija držala "fenjer", bez bodova.

Plavi su imali slabašnu nadu da bi s dvije ubjedljive pobjede u posljednje dvije utakmice ipak dohvatili plasman u Argentinu. No, atmosfera u reprezentaciji bila je očajna, selekciju je vodila tročlana trenerska komisija – Marko  Valok, Stevan Vilotić i Gojko Zec.

Oni su na teren stadiona Steaue izveli ekipu u sastavu; Borota, Mužinić, Boljat, Trifunović, Stojković, Hatunić, Žungul, Nikolić, Filipović, Sušić i Šurjak.

Već je pogled na sastav tima otkrivao minimalne šanse Jugoslavije u meču s Rumunijom koja je pet mjeseci ranije slavila 2:0 na Maksimiru, a s klupe je predvodio slavni Ştefan Kovács, dvostruki prvak Europe s Ajaxom.

Boljat i Trifunović su debitirali u plavom dresu, Sušić i Borota igrali po drugi put, Nikolić i Stojković po četvrti, Hatunić peti... Dakle, svega četvorica fudbalera iz prve postave imala su više od pet nastupa u reprezentativnom dresu – Šurjak (34), Mužinić (25), Filipović (12), Žungul (11).

Početak utakmice dao je za pravo pesimistima: Već u drugom minutu Iosif Vigu je skoro s centra iznenadio Petra Borotu i doveo domaćina u vodstvo, što je bio uvod u utakmicu neviđenih preokreta.

U periodu od 14. do 18. minuta Jugoslavija je preokrenula: najprije je Sušić izjednačio, onda pogodio stativu da bi u nastavku akcije Mužinić savladao Morarua za 1:2.

U posljednjih pet minuta prvog poluvremena novi preokret: Iordănescu i Bölöni pogađaju mrežu i Rumuni odlaze na odmor s prednošću 3:2.

Drama se nastavlja u nastavku: U 51. minuti Sušić uzima loptu na centru, ostavlja za sobom sve rumunske igrače i pogađa za 3:3.

pape_004.jpg - undefined

Foto: Tempo

"Bravo, Sušiću, bravo", bio je ushićen Raki Aranđelović, fizioterapeut reprezentacije koji je dan uoči utakmice "naslutio" veliku Papetovu partiju ("Pogledajte samo Safeta Sušića. Taj mladić ni sa kim ne progovara. osjećam da će učiniti nešto neočekivano. Veliko.")

Desetak minuta kasnije nova majstorija fudbalera Sarajeva za 3:4. Nakon slobodnog udarca s nešto više od 20-ak metara Sušić postiže svoj treći gol tog nedjeljnog podneva u Bukureštu, a peti u dresu reprezentacije (mjesec ranije, u debiju protiv Mađarske postigao je dva gola).

"Eh, da dođe u Partizan, gdje bi nam bio kraj s ovakvim igračem", rekao je Momčilo Vukotić, kapiten Partizan, koji je u Bukureštu ušao u igru u 60. minutu umjesto Slaviše Žungula.

Drama u Bukureštu bila je još daleko od svog kraja. Igrao se 68. minut kada je Dudu Georgescu izjednačio na 4:4.

Finiš pripada Jugoslaviji: U 79.  minutu debitant Aleksandar Trifunović peti put pogađa rumunsku mrežu, da bi konačnih 4:6 postavio Filipović šest minuta prije kraja.

pape_006.JPG - undefined

Foto: Tempo

Da u posljednjim sekundama Moraru nije čudesno zaustavio jedan udarac Sušića, Jugoslavija bi postigla sedmi gol pa bi Plavima u majstorici s Španijom odgovarala i minimalna pobjeda.

Ovako je protiv Crvene Furije na beogradskoj Marakani 30. novembra 1977. Jugoslaviji trebala pobjeda od dva gola razlike. Pobjeda koja je ostala samo san.

U utakmici u kojoj su braća Safet i Sead Sušić prvi i jedini put igrala zajedno u dresu reprezentacije španski antifudbal je pobijedio (0:1) i izborio plasman u Argentinu. No, kvalifikacije će se pamtiti po legendarnoj utakmici u Bukureštu koju je obilježio Safet Sušić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije