Na današnji dan prije 35 godine: Velež razbio tadašnjeg prvaka Engleske

Radiosarajevo.ba
Na današnji dan prije 35 godine: Velež razbio tadašnjeg prvaka Engleske
Arhiv / Tim Veleža koji je pod Bijelim brijegom razbio Engleze

Na današnji dan, 11. decembra 1974. godine, na stadionu Pod Bijelim brijegom Velež je ugostio Derby County. Revanš utakmica koja se igrala u okviru osmine finala finala Kup UEFA-a.

U prvoj utakmici koja se igrala u Engleskoj, Derby County je slavio sa 3:1, pa je u revanšu Veleža čekao težak posao. Ipak, Rođeni su odigrali fenomenalnu utakmicu. Stadion Pod Bijelim brijegom je bio ispunjen do posljednjeg mjesta, što je igračima dalo dodatnu snagu.

Trenerski Maestro, veliki Sulejman Rebac odlučio se za sljedeći sastav: Mrgan, Meter, Hadžiabdić, Čolić, Primorac, Pecelj, Topić, Halilhodžić, Bajević, Vladić i Vukoje.

Od prve minute su jako krenuli prema golu gostiju, i već u 14. minuti Boro Primorac je pogodio za 1:0. Tu Rođeni nisu stali, nastavili su napadati, što je krunisano golom Vladimira Pecelja u 29. minuti. Sa tim se rezultatom otišlo na odmor.

Drugo poluvrijeme krenulo je kao i prvo, golom Veleža. U 51. minuti pogodio je Franjo Vladić. Ipak, Derby je uspio reagovati, tako da su preko svog golgetera Kevina Hectora, smanjili na 3:1, što je bio identičan rezultat iz prve utakmice.

Utakmica se pretvorila u pravu sportsku dramu. I onda, u 86. minuti sudija svira penal za Rođene. Trenutak samo za one sa jakim živcima, a jedan od takvih je sigurno bio Duško Bajević. Pogađa sa penala za 4:1, što je na kraju bilo dovoljno da Velež prođe u 1/4 finala Kup UEFA.

Da bi se uvidjela prava vrijednost tadašnjih ekipa, vrijedi spomenuti da je te sezone Derby County postao prvak Engleske, a Rođene je samo gol razlika dijelila od prvog velikog trofeja i naslova prvaka države.

Dan i pobjeda koja je ostala zlatnim slovima upisana u historiju Kluba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije