Na današnji dan prije 31 godinu: Drama u Lisabonu završena trijumfom Veleža

J. Mržljak
Na današnji dan prije 31 godinu: Drama u Lisabonu završena trijumfom Veleža

Iako je Željezničar ostvario plasman u polufinale Kupa UEFA, mostarski Velež je bh. klub koji je u vrijeme bivše Jugoslavije odigrao najviše europskih utakmica (28) i zabilježio najviše pobjeda (12).

Među uspjesima Veleža ističu se pobjede u dvomečima Kupa UEFA s moskovskim Spartakom i engleskim Derby Countyjem (1974-1975), a na današnji dan prije 31 godine Mostarci su zabilježili trijumf koji bi mogao ući u "top 3" europskih poduhvata.

U revanš utakmici 2. kola Kupa UEFA, 9. novembra 1988. godine, Velež je gostovao na stadionu "Estádio do Restelo" u Lisabonu. Protivnik je bio domaći Belenenses, u tom trenutku jedan od najjačih portugalskih klubova.

karta_static_limundoslike_com.jpg - undefined

Foto: static.limundoslike.com

Belenenses je snagu pokazao u prethodnoj rundi Kupa UEFA, eliminiravši branioca trofeja – njemački Bayer Leverkusen – s dvije pobjede (1:0, 1:0)! U isto vrijeme Velež je u 1. kolu lako eliminirao kiparski Apoel (1:0, 5:2).

Prvi susret Veleža i Belenensesa, odigran 26. oktobra 1988. na stadionu pod Bijelim brijegom, okončan je 0:0, pa su Portugalci u revanš ušli kao favoriti.

Žarko Barbarić, koji je s klupe predvodio "Rođene", u Lisabonu je izveo sljedeći tim: Vukašin Petranović, Ibro Rahimić, Mili Hadžiabdić, Ahmed Gosto, Veselin Đurasović, Ivica Barbarić, Sead Kajtaz, Zijad Repak, Vladimir Gudelj, Anel Karabeg, Semir Tuce.

belenenses_velez_01.jpg - undefined

Foto: ultrasfuriaazul1984

Utakmica je protekla u opreznoj igri oba tima pa su, kao i u Mostaru, mreže mirovale. Uslijedili su produžeci u kojima je Barbarić uveo Mehu Kodru umjesto Tucea, odnosno Anđelka Kvesića umjesto Kajtaza.

Škotski sudija David Syme u 120. minuti odsvirao je kraj: Na semaforu je ostalo 0:0, pa se pristupilo izvođenju jedanaesteraca, a snimak drame možete vidjeti u video klipu.

Do posljednje serije jedanaesteraca rezultat je bio neriješen 3:3 jer su Gudelj, Kodro i Repak bili sigurni, dok je Rahimić promašio penal.

belenenses_velez_02.jpg - undefined

Foto: ultrasfuriaazul1984

Posljednju seriju otvorio je domaći igrač Jaime Mercés koji je bio neprecizan. Odluka je bila na Barbariću koji je hladnokrvno savladao golmana Jorge Martinsa i donio trijumf Veležu 4:3.

Bio je to pomalo neočekivan trijumf Veleža koji je polako gubio mjesto u vrhu jugoslovenskog fudbala nakon tri uspješne sezone - osvajanja Kupa Maršala Tita (1986), vicešampionske titule (1987), trećeg mjesta u prvenstvu (1988).

U narednom, 3. kolu Kupa UEFA, Velež je završio europsku avanturu. Kada su nakon poraza u Edinburghu (0:3), "Rođeni" u revanšu zabilježili pirovu pobjedu nad škotskim Heartsom (2:1), malo ko je mogao pretpostaviti kakvu će dramu u naredne tri decenije preživjeti slavni bh. klub.

Ne samo da Velež nije odigrao više nijednu europsku utakmicu nego je sa stadiona pod Bijelim brijegom prisilno prešao u Vrapčiće, nekoliko sezona igrao u nižem rangu… Sudbina je htjela da 9. novembra 1993., tačno pet godina nakon velike pobjede Veleža u Lisabonu, bude srušen Stari most u Mostaru. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije