Na današnji dan osnovan FK Sarajevo: Od Torpeda do historijske duple krune

Radiosarajevo.ba
Na današnji dan osnovan FK Sarajevo: Od Torpeda do historijske duple krune
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Slavlje ispred Vječne

Spajanjem Fudbalskog kluba Udarnik i Omladinskog fudbalskog kluba Sloboda 24. oktobra 1946. godine osnovano je Sportsko društvo Torpedo koje godinu dana kasnije mijenja ime u SDM Sarajevo.

Prema planu koji je iznesen na sastanku u velikoj dvorani fiskulturnog doma novo Sportsko društvo trebalo je okupiti ono najbolje iz grada Sarajeva i BiH.

Kao samostalan Fudbalski klub Sarajevo egzistira od 20. maja 1949. godine, a dan kasnije je registrovano u Fudbalskom savezu područja Sarajevo.

Safet Sušić s jednim od trofeja - undefined

Foto: Facebook: Safet Sušić s jednim od trofeja

Znatno ojačano igračima iz ostalih klubova kojima je naređeno da pređu u novoosnovani klub Torpedo uspjeva u drugoj sezoni Jugoslovenske lige ući u društvo najboljih, ali nakon samo jedne sezone ispadaju da bi se odmah slijedeće sezone opet vratili.

Već 1950. Sarajevo zauzima peto mjesto, a dvije godine nakon toga klub se sa uspjehom bori za opstanak. Nakon toga sve do sezone 1956/57 Sarajevo se može svrstati u red stabilnih prvoligaša. U sezoni 1956/57 na jednu godinu ispada u drugu ligu, a već slijedeće se vraćaju i nekoliko godina opet osvajaju mjesta u sredini tabele.

U društvu prvaka

U takmičarskoj sezoni 1964/65. Sarajevo je osvojilo titulu vicešampiona, a u sezoni 1966/67. i šampionsku titulu kao prvi klub iz Bosne i Hercegovine. Značajne rezultate Sarajevo je ostvarilo i u kupu Jugoslavije. 1947. Sarajevo plasirali su se u polufinale a korak dalje su napravili u sezoni 1966/67. Tada je Sarajevo u finalu, u Splitu, poraženo od Hajduka sa 2:1. Bila je to najuspješnija sezona u historiji Sarajeva.

U sezoni 1984/85. Sarajevo daruje svojim navijačima po drugi put titulu šampiona. Tokom cijele sezone Sarajevo je vodilo “bitku” sa Hajdukom za prvo mjesto, da bi u zadnjem kolu pobjedom nad Crvenom Zvezdom (40.000 gledalaca, 2:1) obezbijedili plasman u Kup evropskih šampiona.

Međunarodne utakmice

Klub je od 7. marta 1948. do decembra 1982. godine odigrao 226 međunarodnih utakmica na četiri kontinenta i veoma uspješno reprezentovao sport tadašnje države. Bilans je rezultatski povoljan i izgleda ovako: 107 pobjeda, 58 neriješeno, 61 izgubljenih sa gol-razlikom 570:383.

Gotovo na svim gostovanjima u inostranstvu Sarajevo je dobijalo laskave ocjene i priznanja. Tako je kolumbijski list La Perensa pisao februara 1972. godine da je Sarajevo zasjenilo sve inostrane ekipe koje su posljednih godina gostovale u Kolumbiji, pa čak i brazilski Santos, sa slavnim Peleom. “Gosti iz Jugoslavije njeguju maštovitu i tehnički dotjeranu igru, koja oduševljava i plijeni” – pisao je tada kolumbijski list.

Avgusta 1972. godine poslije međunarodnog turnira u Malagi (Španija), list Sol de Espanja ovako je komentarisao finalni susret u kojem je praška Dukla, tek poslije izvođenja jedanesteraca savladala Sarajevo sa 4:3 – “Pravda nije zadovoljena. Umjesto u Sarajevo, trofej ide u Prag. Tim sa Koševa je moralni pobijednik turnira. Pružio je najdopadljiviju igru i osvoijo simpatije 25.000 gledalaca”.

Inače, pred najviše gledalaca Sarajevo je igralo 31. augusta 1957. godine u Katovicama (Poljska), protiv selekcije Katovica. Rezultat je bio 2:2, a meč je posmatralo 120.000 gledalaca.

Kroz lige BiH

Sarajevo je nakon početka rata u BiH i povlačenja bh. ekipa iz prve lige Jugoslavije postalo član novoosnovane Prve Lige BiH. Ekipa je učestvovala na svim prvenstvima Bosne i Hercegovine koje je organizovao Nogometni savez BiH, od 1994. godine.

Prvoj sezoni je prethodila utakmica protiv selekcije UNPROFOR-a u opkoljenom Sarajevu, na stadionu Koševo, u kojoj je Sarajevo pobijedilo rezultatom 4-1. U prvenstvu je nakon prvog mjesta u grupi Jablanica na finalnom turniru Sarajevo osvojilo drugo mjesto.

2005. godine Sarajevo osvaja Kup BiH i osigurava učešće u Kupu UEFA. Ali do utakmica Kupa UEFA ne dolazi, jer UEFA ne izdaje klubu licencu potrebnu za evropske utakmice.

Slavlje ispred Vječne - undefined

Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba: Slavlje ispred Vječne

U oktobru 2019. Fudbalski klub Sarajevo prvi put u historiji stigao je do duple krune. Nakon osvajanja Kupa BiH, Bordo sastav je došao do naslova prvaka naše države, čime je prekinuta dominacija Zrinjskog.

Sarajevo je u pretposljednjem kolu savladalo na Koševu Zvijezdu 09 rezultatom 4:0 u sjajnoj atmosferi, pred oko 15.000 navijača, čime je sačuvao tri boda prednosti u odnosu na Zrinjski.

Mlade snage

Sarajevo je i dalje “izbacivalo” nove igrače. Naslijednici Sušića, Hadžibegića, Musemića, Pašića, Ferhatovića se zovu Berberović, Pelak, Škoro, Obuća,Muharemović…

U sklopu FK Sarajevo djeluje škola fudbala Asim Ferhatović – Hase iz koje su ponikli veliki igrači. U periodu od konstituisanja BiH kao nezavisne države Škola fudbala Fudbalskog kluba Sarajevo je najuspješnija u našoj državi.

Bordo klub je u ovom periodu dao rekordan broj igrača u svim reprezentativnim selekcijama BiH, a brojni su trofeji na domaćoj i međunarodnoj sceni, osvojena prvenstva i kupovi u omladinskoj kategoriji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije