Na današnji dan: 33 godine od smrti Asima Ferhatovića

Radiosarajevo.ba
Na današnji dan: 33 godine od smrti Asima Ferhatovića
Arhiv / Asim Ferhatović Hase

U historiji Fudbalskog kluba Sarajevo bilo je velikih i popularnih igrača ali teško da ijedan ima harizmu Asima Ferhatovića. Podsjetimo se biografiju legendarnog Haseta, koji je preminuo na današnji dan prije 33 godine.

Rođen je 1933. godine u Sarajevu, odrastao na Kovačima, gdje je još kao dječak počeo igrati fudbal na lokalnom igralištu. Kao 15-godišnjak odlazi na Koševo i pristupa omladinskom timu FK Sarajevo, čime počinje svoju fudbalsku karijeru.

U novembru 1951. godine debitirao je prvi tim Sarajeva u Kup utakmici s Čelikom u Zenici, koja je završena pobjedom Bordo tima 3:0. U maju iduće godine, na gostovanju kod Crvene zvezde odigrao prvu ligašku utakmicu, a prvjenac u dresu Sarajeva upisao 1953. u pobjedi nad Zagrebom 2:1. 

Uskoro Hase postaje najbolji igrač Sarajeva, pa 1961. dobiva poziv za reprezentaciju. Ispostavit će se da je utakmica s Južnom Korejom u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo na stadionu JNA 8. oktobra 1961. godine, njegov jedini nastup u plavom dresu.

Jedini nastup Ferhatovića u dresu SFRJ:

Godine 1963. uslijedila je epizoda koja je Asimu Ferhatoviću osigurala status legende. Hase prelazi u Fenerbahce, ali mu se nakon mjesec dana sekretar kluba Budo Vuković požalio da je Sarajevo u nevolji uoči susreta sa Željezničarom. Ferhatović se vratio u Sarajevo, registrirao za matični klub, za nekoliko dana stekao pravo igranja i pomogao da klub s Koševa slavi u gradskom derbiju.

U sezoni 1963. - 1964. bio je najbolji strijelac Prve lige, a godinu kasnije najzaslužniji za vicešampionsku titulu Sarajevu.

U šampionskoj sezoni 1966 - 1967. upisao je osam nastupa, od čega posljednji 16. oktobra 1967. godine, na Kantridi, kada je nakon samo 15-ak minuta igre zbog povrede morao napustiti teren.

Bila je to nedjelja u kojoj je otišao Hase, nedjelja kada je Hase odigrao svoju posljednju utakmicu u bordo dresu.

U 16 godina igranja u dresu Sarajeva, Ferhatović je postigao ukupno 100 golova u zvaničnim utakmicama, što ga do danas čini najboljim strijelcem Sarajeva, svih vremena, kada su u pitanju zvanični nastupi.

Preminuo je u noći s 24. na 25. januar 1987. Olimpijski stadion Koševo danas nosi ime Asim Ferhatović Hase.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije