Na Cetinju grade novi stadion: Da li je moguće slično dotjerati sarajevsku Otoku

J. M.
Na Cetinju grade novi stadion: Da li je moguće slično dotjerati sarajevsku Otoku
Tačno 60 godina nakon otvaranja stadiona na Obilića poljani u Cetinju, 13. novembra u crnogorskoj Prijestonici počinju radovi na gradnji novog objekta.

Novi moderni stadion najavljen je iz kabineta gradonačelnika Prijestonice, Aleksandra Bogdanovića, uz napomenu da su u toku pripremne aktivnosti za početak radova i postavljanje zaštitne ograde.

Projekat izgradnje novog stadiona vrijedan je gotovo devet miliona eura, a realizuju ga Prijestonica Cetinje, Vlada Crne Gore i Fudbalski savez Crne Gore.

Novi stadion zadovoljavat će najzahtjevnije standarde UEFA-e, čime će se stvoriti uslovi za odigravanje međunarodnih utakmica i utakmica nacionalnih selekcija.

Ukupan kapacitet stadiona iznosit će 5.192 stolica, a organizaciono je podijeljen na četiri segmenta.

Istočni segment čini istočna tribina kapaciteta 2.103 mjesta na tribini i 98 u ložama.

cetinje_stadion_02.jpg - undefined

Zapadni segment (2.129 stolica na tribini i 145 u ložama) je u arhitektonsko građevinskom smislu sličan istočnom, ali je distribucija sadržaja dijelom izmijenjena, prilagodjeno potrebama fudbalskih ekipa, delegata i osoblja na utakmicama, kao i.

Sjeverni segment čini nenatkrivena tribina kapaciteta 717 mjesta rezervirana za gostujuće navijače, dok Južni segment čini prizemni dio opredijeljen za komercijalne sadržaje orijentirane na pristupni trg. Rok završetka radova je tri godine.

Pogled na maketu budućeg stadiona otkriva izvjesnu sličnost sa objektom u sarajevskom naselju Otoka, preciznije izgled zapadne tribine.

Postavlja se pitanje: Da li je moguće dotjerati i stadion na Otoci po uzoru na budućeg ljepotana na Cetinju?

Cijena dotjerivanja stadiona Olimpika sigurno bi bila niža od cetinjskog budžeta devet miliona eura za novi objekt, a grad Sarajevo i BiH dobili bi veleljepni objekat po standardima FIFA-e i UEFA-e.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije