Modrić priznao utaju poreza i prihvatio 8 mjeseci zatvora (u koji ipak neće ići)

Radiosarajevo.ba
Modrić priznao utaju poreza i prihvatio 8 mjeseci zatvora (u koji ipak neće ići)
Foto: EPA-EFE / Luka Modrić

Dok čeka ponedjeljak i moguće osvajanje Zlatne lopte, Luka Modrić dobio je jednu drugu 'nagradu' - osam mjeseci zatvora od strane španskog državnog tužilaštva!

No, ta će kazna, kao i sve dosadašnje svih fudbalera koji su utajili porez, biti preinačena u uslovnu, piše Goal.com. Pa tako zvijezda madridskog Reala ipak neće u zatvor.

Modrić se nagodio s tužiteljima, te priznao krivicu za optužbe koje mu je Porezna agencija stavila na teret, a riječ je o dva kaznena djela utaje poreza u visini od 870.728 eura.

Kapiten hrvatske reprezentacije je, prema navodima tužitelja, u 2013. utajio 290.990 eura, a u 2014. godini 579.738 eura koje je dobio na osnovu svojih autorskih prava na imidž, a koje je prebacio na tvrtku Ivano (nazvanu po njegovom sinu) sa sjedištem u Luksemburgu.

Modrić se s državom nagodio da plati 40 posto iznosa što je otprilike 350.000 eura, a zatvorska je kazna zamijenjena novčanom po "tarifi" 250 eura na dan pa će na račun toga morati uplatiti dodatnih 60.000 eura.

Sve skupa preko 400.000 što s onih milion eura koje je već platio za porezne muljaže iznosi gotovo milijun i pol eura kazne. Realova vedeta tako je zaključila mučnu epizodu sa španskim vlastima, ali tamošnji mediji ističu da to nije jedina "fronta" koju Modrić ima otvorenu s poreznom agencijom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije