Mladen Krstajić, bivši as Čelika, zaplakao kada je pričao o ratu u BiH

0
Radiosarajevo.ba
Mladen Krstajić, bivši as Čelika, zaplakao kada je pričao o ratu u BiH
EPA / Mladen Krstajić

Trener srbijanskog TSC-a Mladen Krstajić, nekada proslavljeni defanzivac koji je svojevremeno dubok trag ostavio i u Bundesligi, karijeru je počeo u Bosni i Hercegovini, u Čeliku iz Zenice.

Međutim, na Bilinom polju se nije naigrao jer je tih godina već počinjao rat u BiH.

Tada je još bio dječak, a prisjećajući se svega što se dešavalo u njegovom rodnom gradu čak je i suzu pustio.

"Sjećam se jedne barikade – Kad se desila nesreća u bivšoj Jugoslaviji, raspad države, imao sam 18 godina i igrao za Čelik iz Zenice, rekao je Krstajić za Kurir i dodao:

"Tačnije, izbjegao sam sa 17,5 godina, bukvalno su me otjerali moji mještani iz sela, jer sam bio talentirani nogometaš. Trebao sam potpisati stipendijski ugovor sa Čelikom. Mene je otac vozio na treninge, a sve se polako kuhalo. Nisam bio svjestan da dolazi ludo vrijeme.

Pokojni trener Pintol je pozvao oca i rekao mu da me vodi, jer se sprema pakao. Kod nas u selu Drivuša su držali straže, plašili su se da ih neko ne napadne. Za mene je to bilo „vau“. Tata je rekao da moram u Srbiju, a ja sam mu rekao da neću. I zaprijetili su mi u kući, tako da sam izašao sa pokojnom ujnom, busom preko Doboja", u dahu je pričao Krstajić i nastavio:

"I sjećam se jedne barikade. Poslije mjesec dana, za mnom je izašla majka sa unučadima i imali su 30 barikada. To je kraj maja 1992. godine. I poslije toga su upali u selo i uhapsili sve i sproveli u Zenicu u KP dom. Za mene je sreća što ne pamtim rat, jer sam otišao prije nego što je počelo krvoproliće", kazao je Krstajić, koji je bio i među kandidatima za novog selektora Bosne i Hercegovine, te dodao da mu oca mi nisu uhapsili, jer je on dok je bio na poziciji, pomagao jednako i Srbima, i Hrvatima i muslimanima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije