Misimović: Oproštaj od dresa "Zmajeva" je težak, ali nisam tužan

A. S.
Misimović: Oproštaj od dresa "Zmajeva" je težak, ali nisam tužan
Foto: Faruk Zametica / Radiosarajevo.ba / Zvjezdan Misimović u Sarajevu
Nekadašnji mađioničar u kopačkama i jedan od najboljih nogometnih reprezentativaca kojih je Bosna i Hercegovina imala, Zvjezdan Misimović, u ponedjeljak će u Zenici ponovo izmamiti aplauze navijača.

Za razliku od nekih njegovih ranijih nastupa, popularni Miske je ovoga puta, umjesto neke kvalifikacione utakmice, u BiH stigao s drugim ciljem – na stadionu „Bilino polje“ će u prijateljskom meču u ponedjeljak (18 sati) protiv Crne Gore odigrati svoju posljednju utakmicu u dresu „Zmajeva“.

Dogovor za intervju s bivšim igračem Bayerna, Wolfsburga , Galatarasaya... za portal Radiosarajevo.ba napravili smo sredinom sedmice, dok je s porodicom odmarao u Istanbulu.

U subotu ujutro smo se sastali u jednom renomiranom sarajevskom hotelu i u miru sumirali sva dešavanja iz karijere, privatnog života, izazovima...

Radiosarajevo.ba: Miske, bliži se oproštajni susret i rastanak od najdražeg dresa, da li ste tužni ili radosni?

„Nisam tužan... Znao sam da će ovaj trenutak jednog dana morati doći. Svaki reprezentativac je toga svjestan. Svima nama je teško, ali nemam razloga da budem tužan. Nadam se lijepoj oproštajnoj utakmici, još boljoj atmosferi, velikom dolasku navijača i da svi uživamo“, kaže Misimović.

Radiosarajevo.ba: Na „Bilinom polju“ ste pružali najbolje utakmice. Vjerujemo da će biti emocija na odlasku?

„Ako gledamo na moje golove u dresu BiH, „Bilino polje“ pamtim po lijepom. Većinu susreta smo igrali u Zenici, publika mi je uvijek davala dodatni motiv i znali smo ostvariti odličan kontakt. Volio sam igrati na ovom stadionu, a meč protiv Estonije i moj het-trik (pobjeda BiH od 7:0, 10. septembar 2008, op.a.) su najbolji dokaz tome“.

Misimović - undefined

Foto: Faruk Zametica / Radiosarajevo.ba: Misimović

Radiosarajevo.ba: Da li ste se prerano oprostili od dresa reprezentacije?

„Uvijek je najbolje oprostiti se kada je najljepše, barem se tako kaže... Nakon Svjetskog prvenstva u Brazilu, osjetio sam da je vrijeme za rastanak. Sve je išlo u tom smjeru. Kada se pogledaju rezultati, potvrdilo se da me taj osjećaj nije prevario“.

Radiosarajevo.ba: Jedne prilike ste nam rekli da sumnjate da će Vas, u to vrijeme selektor Safet Sušić, više pozivati u reprezentaciju. Otvorite nam dušu...?

„I dalje sam tog mišljenja... Nakon Mundijala u Brazilu, osjetio sam da Sušić ima neke druge planove. Niko mi to nije zvanično rekao, pa nikada ni sam selektor. No, neka dešavanja i pojedine Sušićeve izjave su išle u tom smjeru, da me više neće zvati da igram za BiH. Zato sam ranije i donio odluku da je došlo vrijeme za rastanak“.

Radiosarajevo.ba: Gdje sebe vidite u budućnosti, kao trener neke ekipe ili menadžer?

„Iskren da budem, ne vidim sebe na klupi nekog tima, a još manje da budem menadžer. Nikad ne reci – ne, ali prema nekim mojih planovima to se neće desiti. Ljepše je ovako, na nogomet i sva dešavanja gledati sa strane“.

Radiosarajevo.ba: Šta nedostaje ovoj reprezentaciji da bi bila redovni učesnik svjetskih i europskih prvenstava?

„Pričali smo i o tome  tokom prošlih kvalifikacija, baraž protiv Irske, prije toga Grčka... Kvalitet smo imali, ali nam je nedostajao taj neki duh, odnos prema grbu. Grčka i Irska nas nisu izbacili kvalitetom, ali su oni imaju taj neophodan odnos i želju više da prođu dalje“.

Radiosarajevo.ba: Često ste govorili da ovoj reprezentaciji nedostaje vođa. Vi ste bili jedan od lidera na terenu i kojem su igrači vjerovali...

„Uvijek je teško govoriti o sebi. Nisam ni ja bio taj lider što sam galamio ili verbalno pričao, želio sam motivirati igrače. Ja sam na terenu galamio, Spaha (Emir Spahić) je bio taj drugi koji je podizao atmosferu. Zato smo se dobro i slagali. Džeko i Pjanić su također svojom igrom i kvalitetom također davali taj neki liderski osjećaj. Nakon odlaska Spahića, izgubili smo tog lidera".

Radiosarajevo.ba: Može li se u budućnosti stvoriti slična generacija ovoj koja je izborila historijski plasman na Svjetsko prvenstvo u Brazil 2010. godine?

„U U-17 reprezentaciji ima sjajnih igrača. Pratio sam njihove igre i veliki uspjeh su ostvarili ovim plasmanima na europska prvenstva. Gledao sam i posljednje utakmice Mlade reprezentacije BiH i svaki put se oduševim. Smatram da nikada u historiji nismo imali ovako dobru generaciju i na najboljem su putu da nas dostojno naslijede. I selektor Robert Prosinečki je to prepoznao, što mi je posebno drago“.

Radiosarajevo.ba: Kada spominjemo Prosinečkog, Vi ste bili u timu ljudi koji je birao novog selektora. Smatrate li da je on pravi izbor?

„Razgovarali smo s mnogo kandidata za selektorsku poziciju. Prosinečki je odmah bio na vrhu te liste. U početku sam mislio da je nerealno da će prihvatiti naš poziv, iz prvog razloga zbog visine plaće. Iznenadio sam se kada je rekao da to neće biti problem i to mi je bilo posebno drago i svaka mu čast na tome. Kao trener je vrhunski, kao čovjek je također sjajna osoba. On ima svoj stil, bio je vrhunski igrač. Kada dođe mogućnost uigravanja, bit će to još bolje“.

Radiosarajevo.ba: Pratite Premijer ligi BiH, viđali smo Vas na utakmicama. Kako sve to izgleda jednom igraču koji je igrao u najboljim ligama Europe?

„Smatram da to nije tako loše i da još postoji prostora za napredak. Kada to kažem prvenstveno mislim da treba doći do smanjenja lige na 10 klubova. Ne dopada mi se Liga za opstanak, jer svaki klub treba da teži da se bori za sami vrh. To ćemo izbjeći kada budemo imali ligu od 10 klubova i kada se bude igrao četverokružni sistem. To promjena će, prema mom mišljenju, donijeti neophodnu kvalitetu“.

Radiosarajevo.ba: Bili ste na korak od potpisa sa FK Sarajevo. Šta je presudilo da ne dođete na Koševo?

„Istina je da sam imao razgovor sa čelnicima Sarajeva, Dinom Selimovićem i Abdulahom Ibrakovićem. Ideja je postojala, ali je presudilo to kada sam gledao jednu utakmicu tima s Koševa. Mislim da je Sarajevo igralo u Gradišci, a na terenu je bilo veliko blato. Tada sam sam sebi rekao „Miske, što tebi to treba!?“. Mislim da bi, da sam potpisao za Sarajevo, i u toj nekoj utakmici u svom tom blatu, na poluvremenu donio odluku da se obučem, sjeo bih u automobil i vratio se u Njemačku“.

Misimović - undefined

Foto: Faruk Zametica / Radiosarajevo.ba: Misimović

Radiosarajevo.ba: Imate tri sina – Luku (14), Niku (9) i Noela (5), koji od njih će naslijediti oca?

„Teško je to sada kazati... Najstarija dvojica igraju u mlađim selekcijama, krenuli su mojih stopama, ali je teško prognozirati da li će neko ostvariti ono što sam ja uspio. Ja se nadam, ali nisam opterećen da baš moraju biti nogometaši“.

Radiosarajevo.ba: Uskoro će Svjetsko prvenstvo u Rusiji, ko je Vaš favorit za osvajanje naslova?

„U prvom redu to je Francuska. Nakon njih tipujem na Argentinu, jer je vrijeme da nešto naprave sa Leom Messijem. Dodao bih i Brazil, a zavisi mnogo kako će se Neymar vratiti nakon povrede. Kroz kvalifikacije su Carioce pokazale da imaju odličnu reprezentaciju i smatram da mogu nešto napraviti. Njemačka? Ne, oni sjajno igraju turnirski sistem takmičenja, ali im ovoga puta dajem nešto manje šansi u odnosu na ovu trojku“.

 

Neću praviti hotel, ali ulažem u nekretnine

Radiosarajevo.ba: Bivši vrhunski nogometaši kupuju hotele, otvaraju restorane, u šta ulaže novac Misimović?

„U nekretnine... Tim biznisom sam se bavio još mnogo ranije, a sada sam samo nastavio. Krenuo sam u Munchenu, a sada sam tržište otvorio i u Španiji, na Mallorci. Gdje ću dalje? Vidjet ćemo, ima još vremena“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije