Michel Platini pušten iz pritvora

AA
Michel Platini pušten iz pritvora
Foto: EPA / Radiosarajevo.ba / Michel Platini

Bivši predsjednik Evropske fudbalske asocijacije (UEFA) Michel Platini pušten je rano u srijedu iz pritvora nakon što je ispitan u okviru istrage o korupciji oko organizacije Svjetskog prvenstva 2022. godine u Kataru.

Platini je jučer uhapšen u sklopu istrage o korupciji tokom procesa kandidature i dodjele domaćinstva Svjetskog prvenstva 2022. godine. Nekadašnji kapiten fudbalske reprezentacije Francuske sproveden je u Ured antikorupcijske pravosudne policije u Nanterreru, gradiću na periferiji Pariza.

Bivši predsjednik UEFA-e je negirao bilo kakvu odgovornost za prekršaje, stoga francuske vlasti nisu podigle optužbu protiv njega.

"Bilo je dugo, ali s obzirom na broj pitanja nije moglo biti drugačije. Ispitivali su me o Evropskom prvenstvu 2016. godine, Svjetskom prvenstvu u Rusiji, Svjetskom prvenstvu u Kataru, Paris Saint-Germainu, FIFA-i", izjavio je Platini nakon izlaska iz pritvora.

U okviru istrage privedeni su i Sophie Dion, savjetnica bivšeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, te Claude Gueant, njegov sekretar.

Platini je bio predsjednik UEFA-e od 2007. do 2015. godine, kada mu je izrečena zabrana obavljanja bilo kakve funkcije u fudbalu od strane Etičkog komiteta Svjetske fudbalske federacija (FIFA). Naime, 63-godišnji Platini bio je uključen u korupcijski slučaj u FIFA-i. Prema navodima švajcarskog tužilaštva od Seppa Blattera, predsjednika FIFA-e primio je “nelegalnu isplatu“ od dva miliona dolara (oko 1,8 miliona eura).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije