Marko Topić: Roberta Prosinečkog treba pustiti da radi svoj posao

Radiosarajevo.ba
Marko Topić: Roberta Prosinečkog treba pustiti da radi svoj posao
Foto: Radiosarajevo.ba / Marko Topić u društvu Edina Džeke

Sjećate se Marka Topića dok je igrao za nogometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine? Da, tačno, to je onaj momak iz Oštre Luke koji je na svakog utakmici "ginuo" za dres Zmajeva. Davao maksimum, zabijao golove, donosio radosti. 

A prije svega ostavio srce na terenu za svoju Bosnu i Hercegovinu. Na nogometnoj sceni se pojavio nakon agresije na BiH. Rat, izbjeglištvo, borba za egzistenciju, za život roditelja, pratilo je Marka kroz karijeru i brojne nogometne stanice,. od Švicarske preko Austrije do Rusije.

Stameni centarfor

Nekada stameni centarfor se nakon igračke karijere s porodicom skrasio u Švicarskoj. Svoje slobodno ipak najradije provodi u Hrvatskoj, gdje odmara na Krku. Često je i u Bosni i Hercegovini, a iz Basela se govorio za Radiosarajevo.ba  o reprezentaciji, planovima, selektorima... 

Radiosarajevo.ba: Trenutno se pripremate za polaganje A licence, možete li nam reći kako ste se odlučili da uplovite u trenerske vode?

Topić: Trenutno se pripremam za UEFA Pro-kurs, posljednju stepenicu u trenerskoj edukaciji. Poslije završetka igračke karijere nekoliko godina sam napravio pauzu i onda sam se odlučio za trenerski posao. U Sarajevu sam završio B-kurs 2014. godine, A-kurs 2016. godine i sada je na redu ta posljednja stepenica.Volio bih svoje znanje i iskustvo prenijeti dalje, i to je razlog što sam uplovio u trenerske vode.

Radiosarajevo.ba: Osim što pomno pratite nogomet, čime se još bavite?

Topić: Uz konstantno prisustvo nogometa, još rado čitam i putujem.

Radiosarajevo.ba: Je li bilo nekih ponuda za trenerski angažman?

Topić: Što se tiče ponuda, uvijek se nešto šuška i neko zove, ali ništa konkretno. U julu sam trebao s bivšim selektorom bh. reprezentacije Mehmedom Baždarevićem za Pariz. Međutim, imao je pravo na samo jednog pomoćnika i sa sobom je poveo Gilllija, s kojim već radi dugi niz godina.

Radiosarajevo.ba: Kako izgleda jedan Vaš radni dan?

Topić: Više bih rekao neradni dan (smijeh). Pa kafa, novine, odlazak do kampa FC Basela da pogledam neki trening. Uglavnom, tako prođe dan.

Radiosarajevo.ba: Pratili ste utakmice Mundijala u Rusiji, kako je Hrvatska uspjela dobaciti do finala?

Topić: To je bio dokaz šta se može postići zajedništvom i ako svi imaju isti cilj. Treneri, igrači, doktori, ekonomi.. Niko nije važniji od drugog. Uz dužno poštovanje prema igračima svjetske klase koje Hrvatska ima, ali samo zajedništvo ih je dovelo do finala. Normalno da mi je drago za tako veliki uspijeh. U Hrvatskoj imam stan, i provodim tri ili četiri mjeseca godišnje.   

Radiosarajevo.ba: Bh. nogometna reprezentacija je upisala dvije pobjede na početku Lige nacija, jeste li gledali utakmice i Vaš komentar?

Topić: Dvije utakmice i šest osvojenih bodova, samo se to broji i ništa drugo. Lijepa igra nikoga ne zanima, samo bodovi. Volio bih da neke novine i razni portali više stanu na stranu selektora, pošto poslije svakog vikenda ovaj gura ovog, onaj onog igrača, ovaj mora biti pozvan ili onaj. Pustite čovjeka da radi svoj posao, a radi ga odlično.

Komunikacija sa Edinom Džekom

Radiosarajevo.ba: S obzirom da ste ostavili dubok trag u ruskoj ligi, možete li nam reći da li pratite dvoboje ovog prvenstva i možete li se ova liga kvalitetom približiti onim najboljim u Europi?

Topić: Što se tiče ruske lige, to sam rekao prije nekoliko godina da će ta liga prići još više ili bliže ligama „petice“. Sada svi klubovi imaj moderne stadione i sad će puno dobrih igrača otići tamo da igra. A isto tako se moram reći da su ljetos organizirali najbolje Svjetsko prvenstvo do sada.

Radiosarajevo.ba: U teškim trenucima igrali ste za reprezentaciju BiH. S kim se iz te generacije i danas družite?

Topić: Što se tiče reprezentacije, to je bila i ostala svetinja za mene. I to bi trebalo svima tako da bude, a ne da se biraju utakmice. Desi se da neki igrači ne dolaze na okupljanje iz ovog ili onog razloga, a reprezentacija je iznad svega. Što se tiče kontakta sa igracima čujem se sa Piplicom, Konjićem, Varešanovićem, Repuhom, Joldićem, Rahimićem... Od aktuelnih reprezentativaca komuniciram sa Edinom Džekom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije