Luda završnica Premiershipa: 4. mjesto može biti nedovoljno za Ligu prvaka

J. M.
Luda završnica Premiershipa: 4. mjesto može biti nedovoljno za Ligu prvaka

Engleska Premier liga je jedno od najkvalitetnijih nacionalnih europskih fudbalskih takmičenja. Već dugo godina četiri najbolja tima Premiershipa osiguravaju plasman u Ligu prvaka (u posljednje vrijeme direktno, dok je ranije četvrtoplasirana ekipa igrala kvalifikacije).

Ove sezone engleski klubovi igraju odlično u Europi i umjesto da to ojača renome Premier lige, može se desiti suprotno – da četvrtoplasirana ekipa Premiershipa uopće ne igra Ligu prvaka!

O čemu je riječ? Po dva engleska tima izborila su plasman u polufinale Lige prvaka (Liverpool i Tottenham) i Lige Europe (Arsenal i Chelsea), a svi se trenutno nalaze u "top 6" klubova Premiershipa koji vode borbu za novi plasman u najkvalitetnije europsko fudbalsko takmičenje.

Podsjetimo na trenutni poredak EPL-a, tri kola prije kraja šampionata: Manchester City 89, Liverpool 88, Tottenham 70, Chelsea 67, Arsenal 66, Manchester United 65.

Ono što nije sporno je da će Manchester City i Liverpool, timovi koji su odmakli rivalima, sigurno igrati Ligu prvaka naredne sezone, dok je sve ostalo neizvjesno i moglo bi zavisiti od raspleta europskih kupova.

"Kvaka" je u pravilima UEFA-e: Pobjednik Lige prvaka i Lige Europe osigurava direktno učešće u Ligi prvaka bez obzira na plasman u domaćem prvenstvu. Jednako važno pravilo: Jedna zemlja može imati maksimalno pet klubova u Ligi prvaka.

To znači da bi Totenham, odnosno Chelsea ili Arsenal, osvajanjem europskog trofeja osigurali Ligu prvaka čak i ako završe ispod četvrtog mjesta u domaćem prvenstvu! Drugim riječima, četvrtoplasirana ekipa EPL-a mogla bi "izvisiti".

Za lakše razumijevanje:  Ako bi poredak "top 6" u EPL-u bio – 1. Liverpool, 2. Manchester City, 3. Arsenal, 4. Manchester United, 5. Tottenham (pobjednik Lige prvaka), 6. Chelsea (pobjednik Lige Europe) – četvrtoplasirani Manchester United morao bi se zadovoljiti plasmanom u Ligu Europe, dok bi svi ostali igrali Ligu prvaka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije