Liverpool traži od Katara da razjasni uzroke smrti radnika koji grade stadione

Radiosarajevo.ba
Liverpool traži od Katara da razjasni uzroke smrti radnika koji grade stadione
Foto: EPA-EFE / Khalifa International stadion

Fudbalski klub Liverpool je podržao organizacije za ljudska prava koje pozivaju da se istraže uzroci smrti radnika-migranata u Kataru, piše britanski list The Guardian.

Izvršni direktor britanskog kluba Peter Moore je zatražio uvjerenje od katarskog vrhovnog komiteta, koji organizuje Svjetsko fudbalsko prvenstvo 2022, o napretku u istrazi smrti dva muškarca koji su radili na gradnji stadiona.

Stav Liverpoola je naveo u pismu namijenjenom direktorima organizacije za ljudska prava Fair i Square Nicholasu McGeehanu i Jamesu Lynchu. Oni su u novembru zatražili od Moora da javno izrazi zabrinutost zbog stanja radničkih prava i smrti radnika u ovoj bliskoistočnoj zemlji.

Posebno su upozorili na visoke temperature zraka i vlagu kojima su izloženi radnici na gradilištima, pozivajući se na medicinske izvještaje iz jula ove godine o smrti radnika iz Nepala.

U izvještaju je, između ostalog, navedeno da je povećana vjerovatnoća smrti zbog pogoršanja u funkcionisanju kardiovaskularnog sistema uslijed visokih temperatura.

McGeehan i Lynch su ukazali na smrt 24-godišnjeg Nepalca Rupchandra Rumba u junu ove godine. On je preminuo u prostoriji za smještaj radnika, a radio je na skeli postavljenoj za gradnju stadiona Education City gdje je Liverpool trebao igrati u okviru Svjetskog klupskog prvenstva.

U katarskom izvještaju je kao uzrok njegove smrti istaknuto "akutno kardiorespiratorno zatajenje", što znači da Rumpchandrova smrt ostaje nerazjašnjena, navodi The Guardian.

McGeehan i Lynch se u svojim tvrdnjama pozivaju na pisanje ovog britanskog lista u oktobru ove godine prema kojem stotine radnika u Kataru umire zbog izrazito visokih temperatura zraka.

Izvršni direktor Liverpoola je također tražio od Katara da li je isplaćena nadoknada za štetu porodici nepalskog radnika - njegovoj supruzi i šestogodišnjem sinu.

Nakon što je odlučeno da će Liverpool ipak igrati na stadionu Khalifa International, Moore je od Katara zahtijevao da mu se dostave podaci o smrti birtanca Zaca Coxa koji je pao radeći na gradnji tog stadiona 2017.

McGeehan je za The Guardian rekao da pozdravlja reakciju Liverpoola.

"U svojoj sadržajnoj reakciji kojom se traži istraživanje uzroka smrti radnika i plaćanje odštete porodicama, Liverpool je pokazao jasan stav za razliku od FIFA-e i svih njenih sponzora", rekao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije