Liverpool i Real u borbi za europsku krunu: Sjećanje na finale prije 37 godina

J. M.
Liverpool i Real u borbi za europsku krunu: Sjećanje na finale prije 37 godina
Foto: Liverpoolecho / Graeme Souness, Kenny Dalglish i Alan Hansen slave pobjedu Liverpoola
Na Olimpijskom stadionu u Kijevu večeras se igra finale Lige prvaka između Reala i Liverpoola.

Kao "zagrijavanje" za večerašnji duel, podsjetimo se okršaja velikana europskog fudbala u finalu Kupa šampiona prije 37 godina.

Liverpool i Real Madrid stigli su finala na pariškom Parku prinčeva mnogo lakše i jednostavnije nego u aktuelnoj sezoni.

"Redsi" su eliminirali redom finsku Palloseuru (10:1, 1:1), škotski Aberdeen (4:0, 1:0), bugarski CSKA Sofija (5:1, 1:0) i njemački Bayern (0:0, 1:1).

Sličan put imao je i protivnik u finalu: Poput LIverpoola, i "kraljevski klub" je tek u polufinalu imao "pravog" rivala – milanski Inter (2:0, 0:1) – nakon što su s lakoćom eliminirani irski LImnerick (5:1, 2:1), mađarski Honved (1:0, 2:0), sovjetski Spartak Moskva (2:0, 0:0).

Kapiteni Phil Thompson i Carlos Santillana uoči finala - undefined

Kapiteni Phil Thompson i Carlos Santillana uoči finala (UEFA)

Meč na Parku prinčeva 27. maja 1981. bio je prvo Realovo finale Kupa šampiona nakon 15 godina, koliko je prošlo od šeste titule madridskog kluba, ostvarene pobjedom nad beogradskim Partizanom (2:1) na Heyselu.

Finale u Parizu proteklo je u taktičkom nadmudrivanju dvojice velikih trenera – Boba Paisleya i Vujadina Boškova. Oba tima imala su svoje šanse, no mreže iza Clemencea i Agustina dugo su mirovale.

Baš kada se činilo da će meč otići u produžetke, naizgled bezopasan napad engleskog šampiona donio je odluku. Bek Liverpoola Alan Kennedy iskoristio je nespretnu intervenciju braniča Reala Rafael Garcíje Cortésa i udarcem iskosa savladao Agustina za konačnih 1:0.

Liverpool je tako osvojio treću titulu europskog prvaka, a Real će na naredno finale čekati punih 17 godina, sve do 1998. godine kada je golom Predraga Mijatovića pobijeđen Juventus za sedmi naslov šampiona Starog kontinenta.

Da li će se večeras u Kijevu ponoviti priča s Parka Prinčeva ili će Real naplatiti dug star 37 godina?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije