Leon Benko napao FK Sarajevo: Klub me trebao zaštititi od kojekakvih anonimusa

Radiosarajevo.ba
Leon Benko napao FK Sarajevo: Klub me trebao zaštititi od kojekakvih anonimusa
Foto: Arhiv / Leon Benko bio je jedan od osvajača

Leon Benko, sjajni hrvatski napadač, svojim igrama i dalje oduševljava ljubitelje fudbala u susjednoj državi. Iako već u ozbiljnim igračkim godinama, bivši napadač Varteksa, Rijeke, Kortrijka, Sarajeva, Olimpije, i dalje je udarna igla svog tima.

Sa Benkom smo razgovarali u Međugorju gdje se njegov Varaždin sprema za nastavak sezone u susjednoj Hrvatskoj, piše Sport1.

Leone, kako se osjećate i kako teku pripreme za nastavak sezone u Hrvatskoj?

"Iako sam u nekim ozbiljnijim godinama, mislim da još uvijek mogu da pomognem ekipi. Sada smo na pripremama i Međugorju sa željom da se što bolje spremimo i da uspijemo izboriti opstanak u ligi".

Ekipi ne ide baš najbolje, da li ćete uspjeti izboriti taj toliko željeni opstanak?

"Ekipiramo se, mislim da će doći još neki igrač koji će nas dodatno pojačati. Mislim da smo shvatili gdje smo to griješili jesenas i da ćemo uspjeti da se izborimo sa svim problemima i osiguramo opstanak".

Iza sebe imate sjajnu karijeru. Nekako vas stalno otpisuju, ali vi ste još tu i trajete. Do kada planirate nastupati?

"Došao sam u Varaždin da pomognem ekipi. Smatrao sam to svojom nekom obavezom, nakon svega što mi je taj klub dao. Na neki način sam želio da pomognem ekip, trenutno ne ide sve najbolje, ali nadam se da će na kraju biti sve dobro za klub i za sve nas".

Za Sarajevo ste nastupali dvije godine i u 49 zvaničnih nastupa postigli ste 29 pogodaka. Ostavili ste dubok trag u klubu sa Koševa. Pratite li danas rezultate Sarajeva?

"Da, pratim sve, kako da ne. Sarajevo je ostalo u mom srcu i kao klub i kao grad. Htio sam nekoliko puta doći na neki mini odmor, posjetiti mjesta u kojim sam bio tokom boravka u glavnom gradu BiH. Sasvim sigurno jedna odlična epizoda u mojoj karijeri".

Da li ste u kontaktu sa fudbalerima sa kojim ste nastupali u šampionskoj generaciji?

"U stalnom smo konktaktu. Mi smo tada bili jedna sjajna klapa prije svega i nakon što smo otišli iz kluba ostali smo u kontaktu".

Leon Benko (Foto: FKS) - undefined

Leon Benko (Foto: FKS)

Iako ste igrali relativno kratko, i otišli na relativno ružan način od strane kluba prema vama, još uvijek vas navijači Sarajeva pominju u pozitivnom kontekstu i sjećaju se vaših igara. Koliko vam to znači?

"Znači naravno. Mislim da sam to zaslužio svojim odnosom prema klubu, načinom kako sam sebe davao u ti utakmicama koje sam igrao. Ja sam takav uvijek, dajem maksimum. Imali smo dobru ekipu, atmosferu i zato smo napravili rezultat. Uvijek godi kada te se sjećaju po dobrom".

Izabrani ste u tim decenije FK Sarajevo prema mišljenju navijača.

"Da, rekli su mi da sam izabran i to je svakako još jedno priznanje za mene i potvrda da sam ostavio trag".

Iz kluba ste otišli na nimalo lijep način. Kako sa ove distance gledate na to?

"I dalje mislim da nisam nimalo kriv. Mislim da je klub u tom trenutku premalo cijenio ono sve što smo zajedno napravili. Dati u ruke jednom takvom anonimcu da sa teškim optužbama izlazi u javnost, kalja moje ime nije bilo nimalo korektno. Mislim da je klub trebao biti taj koji je morao na neki način da me zaštiti. Ništa loše nisam napravio, niti sam u životu imao neki feler, da bih svoju profesionalnost stavio na kocku, a pogotovo ne na mjestu, gdje sam imao takav status. Mislim da je to bila neka njegova igra, ne znam iz kojeg razloga".

Govorite o Almiru Hurtiću, tadašnjem šefu stručnog štaba?

"Da, o njemu govorim".

Smatrate li da ste mogli dati još više Sarajevu u odnosu na cjelokupan učinak u klubu?

"Dešavale su se tu razne stvari. Ja znam šta sam dao klubu. Moja djeca su išla u vrtić i školu i jednostavno dosta sam se vezao za tu sredinu. Pogledajte samo kako je jedna sjajna generacija naprosto nestala. Ko zna šta bi bilo da smo ostali svi na okupu. Jednostavno ili klubu nije bilo u interesu da svi nastavimo ili je neka igra bila u pitanju. Dolaskom Ješića jednostavno se ekipa počela osipati, meni je bilo žao tih momaka sa kojim sam dijelio svlačionicu. Jednostavno mi ne ide u glavu, ali mislim da su ti momci bezrazložno "potjerani" iz kluba, pogotovo na takav način".

Jedno vrijeme se pominjala opcija da ostaneš u Sarajevu, da nakon karijere nastaviš živjeti u glavnom gradu BiH?

"Razmišljao sam o svemu i to je bila jedna od opcija. Presudilo je tih pola godine u kojoj se svašta dešavalo. Ja to jednostavno kao profesionalac i kao čovjek nisam mogao podnijeti. Davao sam sve od sebe bez obzira na sve, ali sam vidio da to ne ide u pravom smjeru. Onda sam počeo razgovarati sa drugim klubovima. Potom je svime što se desilo meni napravljena velika šteta sa trenerovim izjavama. Klub je tražio veliku odštetu za mene, koju bi vjerovatno i dobio, ali da je to bilo bolje iskomunicirano u tom trenutku. Sarajevo je moglo zaraditi na meni, i ja bih bio sretan da je tako bilo, ali zbog svega što se desilo jednostavno je sve otišlo u krivom smjeru i ja sam onda sam riješio pitanje odštete i nastavka karijere. Žao mi je što je tako na kraju ispalo, ali uvijek ostaje to sjećanje na sjajan period u klubu i gradu", rekao je na kraju razgovora za Sport1 Leon Benko.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije