Legendarni Pele stidi se izlaziti na ulicu: Sin Edinho otkrio zbog čega

Radiosarajevo.ba
Legendarni Pele stidi se izlaziti na ulicu: Sin Edinho otkrio zbog čega
Foto: FIFA / Pele

Legendarni brazilski napadač Pele nerado izlazi iz kuće, jer ne može da se kreće bez pomoći, rekao je njegov sin Edinho.

Trostruki osvajač Svjetskog prvenstva važi za najboljeg igrača svih vremena. Pele ima 79 godina, a prošle godine je bio u bolnici zbog urinarne infekcije. Već neko vrijeme ima probleme s kukom i koristi pomagala kako bi hodao, pa se u posljednje vrijeme u javnosti pojavljivao u invalidskim kolicima, prenosi BBC.

„Veoma je ograničen“, rekao je njegov sin Edinho za televiziju Globo.

Pele je svjetski rekorder koji tokom 21-godišnje karijere postigao 1.281 gol na 1.363 meča. Za reprezentaciju Brazila je igrao 91 put i dao 77 golova.

U posljednjih nekoliko godina imao je niz zdravstvenih problema, a 2015. je imao operaciju prostate jer je u roku od šest mjeseci dva puta završio u bolnici.

„Zamislite, on je kralj, uvijek je bio osoba za divljenje, a danas ne može normalno da hoda“, objasnio je Edinho.

„Stidi se toga, ne želi da ide napolje da ga ljudi vide ili da radi bilo šta što zahtijeva izlazak iz kuće. Prilično je slab. Ugrađen mu je vještački kuk i nakon toga nije imao adekvatnu ili idealnu rehabilitaciju. Ima problema s kretanjem i to ga čini depresivnim“, ispričao je Edinho.

Ovog juna obilježava se 50 godina od kako je Brazil osvojio titulu na Svjetskom kupu u Meksiku. Pele je predvodio reprezentaciju, a mnogi smatraju da je to najbolji tim svih vremena.

Podsjetimo, 19. septembra 1969. godine legendarni Pele je šetao i Sarajevom.

Prije više od 50 godina, Željezničar je u glavnom gradu Bosne i Hercegovine odigrao prijateljski meč protiv brazilskog Santosa, za koji je igrao Pele. Utakmica je odigrana na stadionu Koševo, pred 30.000 gledalaca. Igralo se po velikoj kiši, a Željezničar je poveo u 45. minuti preko Josipa Bukala, a konačnih 1:1 postigao je upravo Pele.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije