Kvalifikacije za SP: Žene kupile 3.500 ulaznica za utakmicu Iran - Kambodža

AA
Kvalifikacije za SP: Žene kupile 3.500 ulaznica za utakmicu Iran - Kambodža
Foto: EPA / Žene gledaju utakmicu iza zatovrenih vrata stadiona

Žene su kupile 3.500 ulaznica za utakmicu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo između Irana i Kambodže, koja će se igrati 10. oktobra na stadionu Azadi u Teheranu.

U Iranu je ženama bilo zabranjeno da dolaze na fudbalske stadione još od 1979. godine. Prošlog mjeseca Sahar Khodayari je umrla sedam dana nakon što se zapalila, dok je čekala suđenje zbog pokušaja da prisustvuje fudbalskoj utakmici prerušena u muškarca.

Svjetska fudbalska federacije (FIFA) nedavno, nakon smrti Khodayari, je objavila da su iranske vlasti "osigurale" da će ženama biti dozvoljeno da prisustvuju utakmica.

Iranska državna novinska agencija IRNA objavila je da je 3.500 ulaznica za žensku sekciju na stadionu Azadi, čiji je kapacitet 78.000, rasprodano za nekoliko minuta od puštanja u prodaju u petak.

FIFA je saopštila kako joj je rečeno da će u početku za žene biti dostupno 4.600 ulaznica, ali da očekuje da će ih u prodaji biti više kako bi se zadovoljila potražnja. Istaknuto je da će FIFA poslati delegaciju na utakmicu da nadgleda žene.

Organizacija "Open Stadiums", koja vodi kampanju da se ženama dozvoli pristup muškim sportskim događajima u Iranu, prema navodima britanskih medija, saopštila je da su ulaznice u prodaju puštene bez ikakvih najava Fudbalskog saveza Irana, te da su navijačice to mogle saznati samo putem društvenih medija.

Iz "Open Stadiumsa" su kazali da pozdravljaju prodaju, ali da su zabrinuti zbog sekcije koja je isključivo za žene što će spriječiti majke da vode sinove na utakmice te kako će se smjestiti žene s invaliditetom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije