Sarajevo / Konaković: Spremni smo uložiti milion KM u stadione Koševo i Grbavica

17. 10. 2017. u 14:11:00 Radiosarajevo.ba

Shares:68

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković zajedno s delegacijom ministarstva kulture i sporta KS-a, Općine Centar i Nogometnog saveza obišao je danas Olimpijski stadion "Asim Ferhatović Hase".

S njim zajedno na stadionu su boravili resorni ministar Mirvad Kurić, načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić i predsjednik NSBiH Elvedin Begić, povodom najave o izdvajanju sredstava iz budžeta Kantona Sarajevo za rekonstrukciju sanaciju terena na ovom stadionu.

Konaković, nakon posjete stadionu, istaknuo je kako je potrebno izdvojiti oko milion KM, kako bi stadion ispunio standarde za odigravanje međunarodnih utakmica.

"Vidjeli smo u kojem stanju potreba je stadion. FIFA-ine komisije su uočile nepravilnosti koje se odnose na infrastrukturu stadiona, a radi se o rasvjeti, VIP mjestima, sigurnosnim zonama i terenu koji je u relativno boljem stanju od onog na stadionu Grbavica", rekao je Konaković.

Naglašava da Vlada KS priprema rebalans budžeta za sjednicu u četvrtak, te da će u stadione Asim Ferhatović Hase i Grbavica biti uloženo minimalno po 500.000 KM.

"Načelnik Ajnadžić i njegove službe vrlo dobro znaju šta je sva potrebno da bi ovaj stadion dobio sve potrebne certifikate za igranje utakmica reprezentacije i drugih međunarodnih utakmica visokog nivoa. Nama je bitno da naši klubovi imaju što bolje uslove za rad i da oni koji dolaze u Sarajevo uživaju na našim stadionima. Nažalost, sa Grbavice u posljednjem meču kvalifikacija protiv Belgije takvu sliku nismo poslali", rekao je Konaković.

Ministar kulture i sporta KS Mirvad Kurić istaknuo je da je njegovo ministarstvo odlučno ulagati u infrastrukturu, te da je ponukano onim što su vidjeli u posljednjem meču na Grbavici riješilo učestvovati u projektima rekonstrukcije sarajevskih stadiona.

"Drago mi je što ova vlada ima sluh kada je u pitanju kultura i sport, jer već u narednoj godini panirano je ulaganje od četiri miliona maraka u sportsku infrastrukturu, a to je u sastavu projekta EYOF-a 2019, a isti iznos će biti uložen i u kulturu", izjavio je Kurić.

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić istaknuo je da postoje ozbiljna nastojanja da se na sarajevskim stadionima ispune uslovi FIFA-e i UEFA-e, da su evidentni problemi koje je u tom cilju potrebno ukloniti, te da će Općina u narednom periodu krenuti u izradu međunarodnog javnog poziva za pronalazak partnera i investitora.

"Općinska administracija će intenzivno raditi u dva pravca. Prvi pravac je otklanjanje slabosti na stadionu koje su uočene, a paralelno sam formirao tim koji pravi pretkvalifikacijski tekst međunarodnog javnog poziva, kojim ćemo tražiti strateškog partnera i investitora s elementima koje smo definisali u arhitektonskom i ekonomsko-privrednom smislu", naglašava Ajnadžić.

Nakon posjete stadionu Asim Ferhatović Hase, delegacija Vlade KS zajedno s načelnikom Općine Novo Sarajevo Nedžadom Koldžom posjetit će stadion Grbavica.

NEMA KOMENTARA