Koliko je Bosna i Hercegovina kroz historiju imala kandidata za Zlatnu loptu?

F. Z.
Koliko je Bosna i Hercegovina kroz historiju imala kandidata za Zlatnu loptu?
Foto: EPA / Zlatna lopta
U prijestolnici Francuske sinoć je održana dodjela nagrada za najboljeg fudbalera svijeta, a Zlatnu loptu u izboru France Footballa peti put u karijeri osvojio je Cristiano Ronaldo.

Renomirani francuski fudbalski magazin ovu nagradu dodjeljuje od 1956. godine, a prvi pobjednik bio je Stanley Matthews, fudbaler engleskog Blackpoola.

Edin Džeko je sinoć zauzeo 28. mjesto sa dva osvojena boda. Džeki je ovo drugi put da je nominovan za nagradu Zlatna lopta. Prvi put bio je nominovan 2009. godine, a tada je zauzeo 13. mjesto sa 12 osvojenih bodova što je najbolji rezultat koji je ostvario jedan fudbaler iz Bosne i Hercegovine u izboru za najboljeg igrača svijeta. Te godine nagradu za najboljeg osvojio je Argentinac Lionel Messi.

Edin Džeko nije jedini fudbaler iz Bosne i Hercegovine koji je dva puta bio nominovan za nagradu Zlatna lopta. Pored Džeke to je "pošlo za rukom" i Safetu Sušiću. Prvi put Sušić je bio nominiran za najbolje fudbalera svijeta 1979. godine kao fudbaler Sarajeva. Zauzeo je 15. mjesto sa pet bodova, a nagradu za najboljeg odnio je Englez Kevin Keegan, fudbaler njemačkog HSV-a.

Četiri godine kasnije Sušić je opet nominiran za najboljeg fudbalera svijeta, ali ovaj put kao fudbaler Paris Saint-Germaina. Opet je zauzeo 15. mjesto, ali je ovaj put osvojio osam bodova. Te godine za najboljeg na svijetu proglašen je Francuz Michel Platini.

Prvi put fudbaleri iz Bosne i Hercegovine u izboru za najboljeg igrača svijeta našli su se 1968. godine. Kandidati su bili Mirsad Fazlagić fudbaler Sarajeva i Ivica Osim fudbaler Željezničara. Podijelili su 24. mjesto sa jednim osvojenim bodom. Te sezone najbolji fudbaler svijeta bio je George Best.

Nakon Osima i Fazlagića u konkurenciji za najboljeg fudbalera svijeta našao se Josip Katalinski. Popularni Škija zauzeo je kao fudbaler francuske Nice 1975. godine 17. mjesto sa četiri osvojena boda. Najbolji je bio Ukrajnica Oleg Blohin, reprezentativac SSSR-a i fudbaler kijevskog Dynama.

Bosna i Hercegovina svog predstavnika u izboru za najboljeg na svijetu imala je i 1985. godine. Fudbaler Nantesa Vahid Halilhodžić zauzeo je 21. mjesto sa dva osvojena boda. Najbolji je treću godinu zaredom bio fudbaler Juventusa Michel Platini.

U izboru za najboljeg igrača svijeta 1981. godine bio je i Zlatko Vujović, fudbaler rođen u Sarajevu koji je slavu stekao u splitskom Hajduku. Vujović je zauzeo 19. mjesto sa četiri boda, a najbolji te sezone bio je Bayernov Karl-Heinz Rummenigge.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije