Ko je naredni protivnik Sarajeva: Prvaci Bjelorusije 13 puta zaredom, pet puta igrali LP

Radiosarajevo.ba
Ko je naredni protivnik Sarajeva: Prvaci Bjelorusije 13 puta zaredom, pet puta igrali LP
FOTO: Facebook / BATE-a iz Borisov

Protivnik Sarajeva u trećem pretkolu Evropske lige bit će pravi istočnoevropski nogometni “teškaš”.

Ekipa BATE-a iz Borisova potpuno je dominantna u domaćem prvenstvu, dok uredno ostvaruje i respektabilne rezultate na evropskoj sceni.

Riječ je o klubu koji je 15 puta bio prvak Bjelorusije, a osvojili su 13 titula zaredom! Impresivan niz, među najdužima na Starom kontinentu.

Ujedno su jedini bjeloruski tim koji je učestvovao u grupnoj fazi Lige prvaka – čak pet puta. U četiri navrata su bili učesnici grupne faze Evropske lige.

Prošle sezone su također igrali grupnu fazu EL i izborili plasman u šesnaestinu finala. U grupi su ostvarili dvije pobjede nad mađarskim MOL Vidijem te jednu nad PAOK-om, a izgubili oba meča protiv Chelseaja.

U eliminacijskoj fazi ih je čekao još jedan londonski klub, Arsenal. U prvom susretu BATE je na krilima veterana Aleksandra Hleba kreirao senzaciju i pobijedio engleskog giganta sa minimalnih 1:0, ali zatim je poražen na Emiratesu sa 0:3.

Hleb više nije u sastavu BATE-a, ali i dalje je to snažan tim, koji će svakako imati ulogu favorita protiv Sarajeva. Igrački kadar čine uglavnom bjeloruski reprezentativci poput Draguna, Skavysha i Chernyka, dok je tu i nekoliko sjajnih stranaca – reprezentativac Finske Jasse Tuominen, Islanđanin Willum Por Willumsson, Francuz Hervaine Moukam te bivši mladi reprezentativci Srbije Aleksandar Filipović i Nemanja Milić.

Sve to govori da je pred bordom timom težak zadatak. Ali ne i nemoguća misija. Ukoliko budu puleni Husrefa Musemića odigrali kao protiv Celtica u prva dva poluvremena međusobnih okršaja, sve je moguće… Pa i eliminacija takvog “teškaša”.

Prva utakmica između Sarajeva i BATE-a igra se 8. avgusta na Bilinom polju u Zenici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije