Gradnja Arene NSBiH od 30.000 mjesta: Projekt nemoguć bez podrške političara

Radiosarajevo.ba
Gradnja Arene NSBiH od 30.000 mjesta: Projekt nemoguć bez podrške političara
Foto: NSBiH / Gradnja Arene NSBiH od 30.000 mjesta

Idejno rješenje o nacionalnom stadionu nalazi se u Nogometnom savezu Bosne i Hercegovine, a projekt je posljednjih mjeseci dobio i jasne konture, te je pronađena i odgovarajuća lokacija.

Plan je da se stadion gradi u sarajevskom naselju Halilovići, u sklopu prostora Centra za edukaciju sport i relaksaciju Safet Zajko.

“Ova lokacija je odlična i zbog saobraćajne infrastrukture, putna komunikacija bi zbog blizine autoputa sprječavala ogromne gužve kojima su obično izloženi prilazi stadionima. Još je tu mnogo prednosti zbog kojih smatramo da je ovo odlična pozicija, dijelom i zbog susretljivosti Općine Novi Grad, koja je spremna ustupiti zemljište”, ističe Nihad Hodžić, izvršni direktor sektora za administraciju NSBiH, prenosi SCSport.

Kao što je i ranije najavljeno, plan je da stadion ima 30.000 mjesta i ispunjava kriterije takozvane četvrte kategorije. Na njemu bi većinu svojih mečeva igrala reprezentacija BiH, a tu bi bilo moguće i organizirati utakmice najvišeg stepena evropskih klupskih takmičenja.

Dakle, teren bi bio dimenzija 105×68 metara, na tribinama bi bilo najmanje 500 VIP mjesta, zatim i dva televizijska studija u okviru stadiona, prostor za predstavnike medija imao bi najmanje 200 kvadratnih medija…

Gradnja Arene NSBiH od 30.000 mjesta - undefined

Foto: NSBiH: Gradnja Arene NSBiH od 30.000 mjesta

Međutim, ključna pitanja ostaju otvorena – koliko će sve to koštati i ko će izdvojiti sredstva?

“Za projekt bi, prema našim procjenama, trebalo izdvojiti između 70 i 80 miliona KM. Nogometni savez BiH, uz određena sredstva od UEFA i FIFA, spreman je finansirati dio tih troškova, ali sami ne možemo ništa. Ključna je podrška političara, kako onih u Kantonu Sarajevo, tako u federalnim i državnim insistucijama. Iskreno se nadam da će neko od tih ljudi prepoznati ovu ideju na pravi način, jer mi kao država moramo imati stadion za reprezentaciju. Pogledajte samo kako su izgrađeni moderni stadioni u Albaniji i Makedoniji. Ništa od toga se ne bi desilo da nisu imali podršku vodećih političara”, konstatuje Hodžić.

Dakle, ideja postoji, kao i dobra volja onih koji su spremni zasukati rukave te graditi stadion u Sarajevu. Ipak, taj brod neće krenuti u plovidbu bez političkog vjetra u jedrima.

U nekim drugim zemljama, državni čelnici su pružili bezrezervnu podršku sličnim projektima i – zaradili političke bodove. U Hrvatskoj je novi stadion obećao premijer Andrej Plenković, dok i u Crvenoj zvezdi računaju na zeleno svjetlo od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića za kompleks od 200 miliona eura…

U BiH, zasad, niko i ne pomišlja na sličan korak. Možda će ih primjeri iz susjedstva barem natjerati na razmišljanje, piše SCSport.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije