Kataru prijeti oduzimanje domaćinstva SP, Mundijal u Evropi?

Radiosarajevo.ba
Kataru prijeti oduzimanje domaćinstva SP, Mundijal u Evropi?
PrtScr / Stadion Al Wakrah

Svijet fudbala jutros je potresla informacija da je bivši predsjednik UEFA-e Michel Platini uhapšen u predgrađu Pariza zbog sumnji u korupciju u slučaju dodjeljivanja domaćinstva Svjetskog prvenstva 2022. godine Kataru.

Platini je bio predsjednik UEFA-e od 2007. do 2015. godine kad mu je FIFA-in Odbor za etička pitanja zabranio rad u nogometu zajedno sa Seppom Blatterom koji mu je nezakonito 2011. godine isplatio dva miliona eura.

Tri godine kasnije Katar je dobio domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2022. godine, a FIFA sumnja da je dodjela domaćinstva bila namještena.

Od 24 člana Izvršnog odbora FIFA-e koji su donijeli odluku da će Katar biti domaćin Svjetskog prvenstva 2022. godine, njih čak 16 je suspendovano, maknuto s te pozicije ili su još pod istragom.

Strani mediji sada čak pominju i opciju oduzimanja domaćinstva Mundijala Kataru. U slučaju da se to na kraju i dogodi, bio bi organizovan novi izbor domaćina SP… Kladionice su već izbacile koeficijente, a trenutni favorit za domaćina Svjetskog prvenstva je Engleska, kao i još nekoliko evropskih zemalja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije