Leicester postigao ono što je zamalo uspjelo Bosancu i Hercegovcu prije 34 godine

Radiosarajevo.ba
Leicester postigao ono što je zamalo uspjelo Bosancu i Hercegovcu prije 34 godine
/ Džemal Hadžiabdić i Ante Rajković
Svijet su preplavile slike slavlja fudbalera Leicestera povodom senzacionalnog osvajanja titule engleskog prvaka, a malo je poznato da je sličan podvig zamalo napravio Swansea prije 34 godine

U eri Interneta, satelitske i kablovske televizije, svi znaju da je Swansea City velški klub koji s uspjehom nastupa u engleskoj Premier ligi. No, krajem 70-ih Swansea je bio klub koji je tavorio u Četvrtoj engleskoj ligi prije nego je 1. marta 1978. za menadžera postavljen John Toshack. 

Legenda velškog fudbala zbog povreda više nije mogao ispuniti visoke standarde nastupa za Liverpool, no bio je dobar za dvostruku ulogu – menažera/igrača – u Swanseaju. Njegovim dolaskom počinje streloviti uspon malog kluba koji sezonu za sezonom prelazi u viši rang takmičenja. 

U ljeto 1980. Swansea je već stigao do Druge divizije kada Toshack u augustu, prvi put u historiji kluba, dovodi igrača iz kontinentalnog dijela Europe. 

Bio je to Džemal "Čorba" Hadžiabdić, legendarni bek Veleža i jugoslovenski reprezentativac, koji je iza sebe imao devet sezona u dresu rođenih i žal što se nikad nije okitio titulom prvaka bivše države. 

Odličnim igrama Hadžiabdić je brzo postao ljubimac navijača Swanseaja – koji su ga prozvali Jimmy – i natjerao Toshacka da nekoliko mjeseci kasnije još jednom krene po pojačanje u centralnu republiku bivše Jugoslavije. 

Došao je u Sarajevo i za tada respektabilnih 100 hiljada funti angažirao centarhalfa bordo-tima Antu Rajkovića. Činilo se da je karijera popularnog Antare u silaznoj putanji kada se u januaru 1981. priključio Hadžiabdiću u Swanseaju. 

Prošlo je dosta vremena od njegovih solidnih nastupa u dresu reprezentacije Jugoslavije, u kojoj je debitirao 1977. protiv Brazila u Belo Horizonteu (0:0), a bio je u nemilosti "pitara", ljutih što je slabo čuvao trostrukog strijelca Horsta Hrubescha u čuvenom duelu Sarajevo – HSV 3:3 u Kupu UEFA na Koševu.

Iako je u debiju, u meču protiv Bristol Cityja u martu 1981. godine, Rajković zaradio povredu, bh. tandem je u nastavku sezone osigurao još jednu "promociju" najboljeg velškog kluba. 

Swansea završava na trećem mjestu Divizije 2 i stavlja tačku na nevjerovatni niz preskakanja četiri ranga takmičenja u pet sezona. 

U sezoni 1981/82. Swansea debitira u Division One (današnji Premiership) kao prvi velški klub u najkvalitetnijem razredu engleskog fudbala nakon 20 godina. 

Vjerovatno da Prva liga Engleske nikad nije bila jača: Liverpool je bio zvanični prvak Europe, Ipswich osvajač Kupa UEFA, titulu je branila Aston Villa, odličan tim imali su i Nottingham Forest, Southampton, Arsenal, West Bromwich Albion, Tottenham, Manchester United… 

Ne čudi da je u svim prognozama i na kladionicama novajlija Swansea kotirao kao prvi kandidat za ispadanje.

Dan za historiju bio je 29. august 1981. kada je Swansea odigrao prvu utakmicu u najkvalitetnijem razredu.

Na starom Vetch Fieldu, pred 23.500 gledalaca, "labudovi" su ugostili slavni Leeds i potukli ga do nogu rezultatom 5:1! 

U narednom kolu Swansea pobjeđuje 2:1 u gostima Brighton & Hove Albion što je najava senzacionalne sezone. Na Vetch Fieldu redom padaju Tottenham (2:1), Arsenal (2:0), dok europski prvak Liverpool, tek uz pomoć dva jedanaesterca na svom Anfiledu, uspijeva nadoknaditi dva gola zaostatka i spasiti bod protiv Swanseaja (2:2). 

Swansea igra izvrsno, "Čorba" Hadžiabdić je nezaustavljiv u ulozi "beka lutalice", a Ante Rajković u tandemu s kapitenom Colinom Irwinom čini neprelaznu half-liniju. Velški "labudovi" smjenjuju se na čelu tabele s Liverpoolom, Southamptonom, Ipswichem… 

Kada je 16. februara na Vetch Fieldu pao Liverpool (2:0), a 11 dana kasnije istim rezultatom i Arsenal na Highburyju, na pomolu je jedna od najvećih senzacija u historiji engleskog fudbala, koja bi možda bila veća i od ovogodišnje bajke Leicestera. 

Swansea je lider na tabeli do 27. marta 1982., kada u meču 31. kola gubi na domaćem terenu od Ipswicha 1:2. Nakon ovog poraza kola su krenula nizbrdo, neki igrači, među kojima i Hadžiabdić, zaradili su povrede, a pošto je klupa bila "tanka", Swansea ulazi u seriju loših igara i rezultata.

U posljednjih šest utakmica upisuju pet poraza i šampionat završavaju "tek" na šestom mjestu, 18 bodova iza šampiona Liverpoola (već tada je u Engleskoj postojalo pravilo tri boda za pobjedu). Swansea nikad više neće biti tako visoko plasiran, a igrači tako cijenjeni. 

Menadžeri engleskih prvoligaških klubova izabrali su Antu Rajkovića za najboljeg odbranbenog igrača sezone! 

Najpoznatiji fudbaler iz Viteza odigrao je 40 od 42 prvoligaške utakmice, postigao jedan gol (u porazu protiv Southamptona 1:3), dok je Hadžiabdić, načet povredama, upisao 25 nastupa.

Bajka Swanseaja je kratko trajala. Zbog finansijskih problema, već u narednoj sezoni (1982/83), klub iz Velsa ispao je u Drugu ligu, ali je ostalo sjećanje na dane ponosa i slave, kada su se "labudovi", s bh. tandemom u timu, borili za titulu u debitantskoj sezoni. 

Pečat koji su ostavili bh. internacionalci bio je toliko jak da je, u povodu 100. rođendana Swanseaja, u septembru 2012. godine, legenda kluba Alan Curtis u "idealnih klupskih 11 svih vremena" izabrao i Rajkovića i Hadžiabdića. 

Obojica povremeno posjete novi Liberty stadion i svaki put zarade ovacije navijača najboljeg velškog kluba koji nisu zaboravili njihove sjajne partije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije