Kako je stadion Grbavica dobio nadimak "Dolina ćupova"

Radiosarajevo.ba
Kako je stadion Grbavica dobio nadimak "Dolina ćupova"
"Happy end" još jedne plave bajke na stadionu Grbavica svečano će biti obilježen danas, otvorenjem istočne tribine čiju su gradnju omogućili navijači i prijatelji Fudbalskog kluba Željezničar.

Tri mjeseca i 15 dana prošlo je od postavljanja kamena temeljca i početka gradnje istočne tribine stadiona Grbavica.

Danas, 1. aprila, pred utakmicu sa Slobodom, koja počinje u 19 sati, tribina će biti i zvanično otvorena, a kapacitet ovog stadiona biće povećan za 4.266 sjedećih mjesta.

Veliki je to podvig koji je FK Željezničar zajedno sa svojim navijačima uspio ostvariti.

A, ovih dana društvenim mrežama proširila se i priča o tome kako je Grbavica dobila popularni nadimak Dolina ćupova.

Ovu legendu jednom je prilikom ispričao bivši direktor Kluba Zdenko Jelić:

"Ima tom nazivu dugo, sjećam se dobro. Vezano je za Indokinu, odnosno za borbe oko tadašnjeg Laosa gdje su se dvije frakcije borile na području današnjeg Vijetnama. Bile su to višegodišnje i krvave borbe. Borili su se po klancima, a jedan od njih, najstrašniji u tom ratu u Indokini zvao se Dolina ćupova. Čini mi se da je to prvi put spomenuo Pero Žagar iz ljubljanske Olimpije koji je rekao: “Vi koji idete na Grbavicu, ostavite svaku nadu.” Time je aludirao da nemaju šanse da na našoj Grbavici osvoje išta osim rukovanja nakon poraza."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije