Kako je nastup na svjetskom prvenstvu osigurao Bešiću transfer u Everton

Radiosarajevo.ba
Kako je nastup na svjetskom prvenstvu osigurao Bešiću transfer u Everton
Sadašnji selektor Belgije Roberto Martinez je 2014. godine bio trener Evertona, kada je otputovao na Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

Tada su oči cjelokupne svjetske sportske javnosti bile okrenute ka fudbalskoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine koja je igrala svoju debitantsku utakmicu na velikim fudbalskim takmičenjima i to protiv velesile kakva je Argentina.

Martinez je sjedio u ESPN-ovom studiju u Brazilu kada je donio odluku da kupi Muhameda Bešića.

Tada neiskusni Bešić vrlo uspješno je čuvao, koga li drugog do Lionela Messija.

Bosna je izgubila utakmicu sa 2:1, Messi je postigao drugi gol za Argentinu, ali je Martinez bio nevjerovatno impresioniran Bešićem, da je odmah želio kupiti ovog defanzivca i dovesti ga u Everton, piše portal Liverpool Echo.

Krajem jula 2014. godine, Everton je dogovorio sve sa Bešićem i za četiri miliona funti reprezentativac BiH stigao je na Goodison park iz Ferencvaroša.

“Sve je bilo u toj igri. Kao prvo, uvid koji sam imao u tu igru i početni sastav BiH protiv Argentine. Imam veoma dobrog prijatelja Muhameda Konjića, koji je bivši kapiten BiH i on mi je kazao: ‘Pomalo sam zabrinut danas, jer koristimo klasičnog štopera na poziciji defanzivnog veznog igrača i uz to, Bešić je i mlad igrač’”, ispričao je Martinez.

muhamed-besic-messi-svjetsko-prvenstvo2.jpg - undefined

Bešić u duelu sa Angel di Mariom       Foto: Liverpool Echo

Dodao je da je “očito bilo da je Muhamed Bešić bio zamoljen da čuva Messija”.

Vi igrate na Maracani protiv Argentine ispred tolike publike, i možete zamisliti kako je to, a pri tome Messi želi napraviti nešto spektakularno na meču”, kazao je Martinez.

Bešić je imao 23 nastupa za Everton u sezoni 2014-2015. ali je sezona propala zbog povreda.

Ovaj 25-godišnjak nije igrao za prvi tim tokom prve Koemanove sezone na klupi Evertona, jer je zaradio povredu koljena u pripremnom periodu.

Bešić je u januaru 2018. godine posuđen Middlesbroughu.

Bešić ima trogodišnji ugovor na Goodison parku, ali je njegova vrijednost opala od dana kada ga je skautirao Martinez.

To je bila najbolja psihološka predstava koju sam vidio od nekog mladog igrača”, spomenuo je bivši trener Evertona Martinez.

“Šta može biti veće od toga da igrate na Svjetskom prvenstvu na Maracani i da čuvate Messija”, ocijenio je Martinez.

Dodaje da su njegov mentalitet i koncentracija bili sjajni u tom trenutku kao i tehničke sposobnosti.

“Znao sam da će on biti igrač koji će se savršeno uklopiti u Everton. Bit će interesantno pratiti razvoj situacije između Bešića i Evertona, jer je Bešić mlad igrač i svega nekoliko sezona igrao je na poziciji veznog igrača, a njegov potencijal je nevjerovatan”, objasnio je Martinez.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije