Kako će funkcionirati VAR na Bilinom polju: U BiH stiže kombi sa specijalnom opremom

Radiosarajevo.ba
Kako će funkcionirati VAR na Bilinom polju: U BiH stiže kombi sa specijalnom opremom
Foto: EPA-EFE / Kako će funkcionirati VAR na Bilinom polju

Nakon što je Izvršni odbor Europske nogometne asocijacije (UEFA) donio odluku da se Video Assistant Referee (VAR) tehnologija koristi u predstojećim utakmicama play-offa Lige nacija, postalo je jasno da će VAR konačno stići i u našu zemlju.

Primjenu će imati na susretu baraža između reprezentacija Bosne i Hercegovine i Sjeverne Irske koja će se odigrati 26. marta naredne godine na Bilinom polju.

No, s obzirom da na zeničkom stadionu ne postoji specijalna soba za VAR, postavlja se pitanje kako će sve to izgledati, piše SCSport.

Problem će biti riješen jednostavnom metodom. U Zenicu će doputovati kombi sa posebnom opremom i prostorijom gdje će biti smješteni arbitri koji će pregledavati snimke spornih situacija.

Taj kombi će biti kablovima povezan i sa reportažnim kolima televizijske kuće koja će realizirati prijenos utakmice (United Media). Istom metodom korišten je VAR na nekoliko mečeva u Hrvatskoj.

Na raspolaganju će arbitrima biti snimci sa svih kamera koje će biti korištene tokom prijenosa. Također će biti postavljen i monitor pored samog travnjaka na Bilinom polju, koji će koristiti glavni sudija utakmice.

Tehnologija VAR se može koristiti za provjeru sljedećih situacija:

Pogodaka – da li je lopta prešla crtu cijelim obujmom, da li je bilo ofsajda ili prekršaja napadača.

Odluka o jedanaestercu – da li je počinjen prekršaj za kazneni udarac ili nije, drugi prekršaji se ne mogu provjeravati.

Izravna isključenja (crveni kartoni) – isključenja nakon druge opomene se ne mogu pregledavati.

Identifikacija igrača koji moraju biti opomenuti ili isključeni – u ovom slučaju arbitar može promijeniti odluku i ako je igra nastavljena.

Kod svih ostalih prekršaja sudija donosi samostalno odluku i ne može je preispitivati pomoću VAR-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije