Kad mašina tvoja krene...: I Bosanci i Hercegovci iz Švedske grade "istok"!

L. R.
Kad mašina tvoja krene...: I Bosanci i Hercegovci iz Švedske grade "istok"!
/ Vaca u prostorijama FK Željezničar

“A onda su bageri odnijeli stari istok, a vrag odnio šalu…”

Prije desetak dana, regijom Balkana se brzinom svjetlosti proširio video jednog dječaka koji je svojim dirljivim gestom rasplakao oca, ali i brojna druga “navijačka” srca diljem područja.

Sjetit ćete se, dječak Enio, inače veliki navijač FK Željezničar, donirao je svoju ušteđevinu za izgradnju Doline ćupova - stadiona Grbavica.

Enio odrasta u porodici koja plavu ljubav njeguje na jedan poseban način, iako žive u švedskom Malmeu. Njegov otac, Valerijan Paponja – ili kako ga Manijaci zovu Vaca - dobro je znano ime na južnoj tribini (a i šire), pa ne čudi što je i Enio čvrsto pošao očevim stopama.

Stadion_Grbavica_Izgradnja_RSA.jpg - Kad mašina tvoja krene...: I Bosanci i Hercegovci iz Švedske grade

Vaca je ovih dana stigao u Sarajevo. I on, kao i mnogi drugi navijači Želje, s velikim nestrpljenjem iščekuje novu, proljetnu fudbalsku “turu” na stadionu Grbavica, pa da zajedno sa svojim Manijacima ponovo zapjeva “...kad mašina tvoja krene...”. Podsjećamo vas, u subotu se, u 15 sati, na stadionu Grbavica igra utakmica Željezničar – Mladost, a ovo je prvi susret u Dolini ćupova nakon zimske pauze.

No, nije to samo razlog zbog kojeg je Valerijan u Sarajevu – danas je u prostorijama Uprave kluba kupio tri desetogodišnje ulaznice za istočnu tribinu Stadiona Grbavica. Novac za kupovinu (15 hiljada kruna ili 3.000 KM), pored Enia, donirali su brojni Bosanci i Hercegovini koji žive u Švedskoj.

Među njima ima i navijača Želje, i onih koji to nisu.

Moja ekipa je jaka, znaju koliko volim Želju, koliko moja obitelj voli Želju, a znaju i s kojim se žarom gradi istočna tribina, pa su svi poželjeli i sami postati dio plave bajke”, govori Valerijan za portal Radiosarajevo.ba i ponosno dodaje: “Da, da... toliko smo mi Manijaci jaki!”.

Za one koji to ne znaju – Željina plava priča počela je akcijom “Kupi stolicu za europsku Grbavicu”, kada su navijači i drugi prijatelji ovog kluba svojim novcem pomogli da danas stadion Grbavica ispunjava sve uvjete kategorije 2 koje propisuje UEFA za igranje europskih utakmica. Sve se nastavilo novom akcijom čiji je rezultat gradnja istočne tribine, koju je Željina armija izgradila kupovinom desetogodišnjih ulaznica.

Kako su nedavno najavili iz Željezničara, istočna tribina će biti u potpunosti završena u narednim danima, a otvorenje za navijače će se desiti na prvoj utakmici Lige 6, dakle u aprilu. Nakon petog marta će biti neophodna ispitivanja terena i betona te tehnički prijem.

Zaista, još jedna prelijepa i sportska priča za primjer koju nam je poklonila navijačka sila iz Doline ćupova...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije