JuventusDay: Stara dama slavi 122. rođendan

Radiosarajevo.ba
JuventusDay: Stara dama slavi 122. rođendan
Foto: EPA / Miralem Pjanić

Svakog prvog novembra, fudbalski klub Juventus iz Torina, najtrofejniji i najpopularniji italijanski fudbalski klub, proslavlja JuventusDay.

"Stara dama" italijanskog fudbala (La vecchia Signora) klub je koji u Italiji ima više od 12 miliona navijača, što je uvjerljivo najviše od svih talijanskih klubova jer Inter i Milan po broju navijača zajedno imaju koliko i Bianconeri. U svijetu Juve ima oko 200 miliona navijača, iako neka istraživanja govore i o mnogo većoj brojki koja doseže i 200 miliona, a veliki je broj Juventina na dalekom istoku, primjerice u Indoneziji ima oko 15 miliona navijača Juventusa.

Juventus ne samo da je najpopularniji italijanski klub, Juventus je i najtrofejniji talijanski klub s više od 50 službenih trofeja u raznim takmičenjima, što italijanskim, što europskim.

Nakon osvajanja Interkontinentalnog kupa 1996. godine, Juventus je postao prvi i do sada jedini klub u povijesti fudbala koji je uspio osvojiti sve naslove prvaka u domaćim i međunarodnim takmičenjima.

Prema rang-listi Međunarodne federacije za fudbalsku statistiku i povijesti, FIFA-ine organizacije, Juventus je najbolji italijanski klub i drugi najbolji europski klub u 20. stoljeću.

Juventus je klub koji je sveukupno dao najviše igrača italijanskoj reprezentaciji u historiji, a također, Juventus je jedini klub čiji je igrač igrao na svakoj utakmici reprezentacije nakon 2. svjetskog prvenstva. Mnogi igrači nastupali su na svjetskim prvenstvima za Italiju, a najviše ih je bilo iz dva zlatna doba ovog torinskog kluba, Quinquennio d'Oro (Zlatna petogodišnjica) od 1931. do 1935., te Ciclo Leggendario (Legendarni ciklus) od 1972. do 1986. godine.

Popis Juventusovih igrača koji su nastupali za talijanske reprezentacije koje su osvajale svjetska prvenstva, a klub iz Torina je u svojoj historiji imao i veliki broj reprezentativaca stranih država. Zinédine Zidane i kapetan Didier Deschamps su kao Juventusovi igrači osvojili svjetsko prvenstvo 1998. sa Francuskom, čime je Juventus postao klub s najviše svjetskih prvaka. Patrick Vieira, David Trézéguet i Lilian Thuram također su te godine osvojili svjetsko prvenstvo, no oni su u Juventusu igrali nešto kasnije. Još su tri strana igrača osvojila evropska prvenstva sa svojim državama dok su bili igrači Juventusa, Luis del Sol je 1964. osvojio Euro sa Španjolskom, a Michel Platini i Zinédine Zidane osvojili su s Francuskom europska prvenstva 1984., odnosno 2000. godine.

Od 2016. godine u ovom klubu igra i bosanskohercegovački reprezentativac Miralem Pjanić kojem su u klubu dali nadimak The Pianist.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije