Japanski navijači očistili tribinu nakon utakmice sa Kolumbijom

AA
Japanski navijači očistili tribinu nakon utakmice sa Kolumbijom

Navijači fudbalske reprezentacija Japana oduševili su ne samo ruske domaćine, nego i cijeli svijet, kada su nakon jučerašnjeg trijumfa njihovih ljubimaca nad Kolumbijom poslije izuzetno uzbudljive utakmice očistili tribinu stadiona Mordovia u Saransku sa koje su pratili duel.

Samuraji su pobijedili favorizovanog rivala, rezultatom 2:1, a poslije utakmice japanski navijači umjesto da nastave slaviti uzeli su plastične vreće koje su ponijeli sa sobom i krenuli u čišćenje tribine. Pokupili su svo smeće i napustili tribinu u istom stanju u kakvom su je zatekli kada su došli na utakmicu.

“To nije samo dio fudbalske kulture, to je i dio japanske kulture. Često čujete kako ljudi kažu da je fudbal odraz kulture. Važan aspekt japanskog društva jeste da sve bude apsolutno čisto i to je slučaj na svim sportskim događajima, pa i na fudbalskim“, kazao je za britanske medije Scott McIntyre, novinar koji živi i radi u Japanu i u Rusiji prati nacionalni tim Zemlje izlazećeg Sunca.

Japan je jučer u prvom kolu grupe H na Svjetskom prvenstvu golovima Shinjija Kagawe iz penala u šestoj i Yuya Osakoa u 73. minuti slavio protiv Kolumbije, rezultatom 2:1. Strijelac jedinog gola za Kolumbijce bio je Juan Quintero u 39. minuti.

U drugom kolu grupe H Japanci će se 24. juna u Ekaterinburgu sastati sa Senegalom, koji je jučer savladao Poljsku, također, sa 2:1. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije